/ /

Tévés műfaj cikkek

Egy televíziós sport show-műsor retorikája

2005. március 15. · írta

Médiaelméleti horizontból tekintve egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a média gyökeresen átalakítja az érzékelést, a kommunikációt, az emberi kapcsolatokat és lényeges befolyást gyakorol a társadalmak jövőjére. A modern tömegkommunikációs eszközök, illetve ezek rendszerének kifejlődése jelentősen átalakította a társadalmi nyilvánosság szerkezetét és funkcióját.

// tanulmány  // tévé

Karácsonyi műsorkínálat madártávlatból

2005. március 15. · írta

A tévéadók velünk együtt élnek, és hozzánk igazodnak, akár a szomszédunk, a családunk, vagy az eladó a boltból. Tudjuk mikor születtek, mert minden évben születésnapjuk van az adott időpontban. Ilyenkor több napig is eltart az ünnepség, aminek díszmeghívottjai mi vagyunk, a nézők. A tévéadók minden évben, többnyire az évszakokhoz hűen megújulnak, új arculatra és módszeresebb technikára tesznek szert. Figyelmesen felzárkóznak a világ mellé, követik az élet folyását. Azt is tudjuk már, hogy beszédük elsősorban retorikai jellegű, életszerűségük hamis, csak kreált valóság. Szelektálnak, manipulálnak, szeretnek sztorizni, vizuális effektusaikkal visszaélnek. Mindezek mértéke és minősége változik annak függvényében, hogy kereskedelmi vagy közszolgálati adók-e.

// tanulmány  // tévé

Egy kis valóságshow-körkép

2005. március 15. · írta

Az 1990-es évek egyik legérdekesebb médiajelensége világszerte a valóságshow-k térhódítása volt. A Big Brother és a Való Világ mára már nagyjából lecsengett, de ugyanolyan gúnyos félmosollyal beszélünk is maradékaikról, a popsztárgyártó parádékról és az álhajótöröttek versenyeiről.

// tanulmány  // tévé

Filmiskola – Az interjú

1999. november 30. · írta

Az előző két részben a filmezés alapfogalmaival ismerkedtünk meg. Most rátérünk a tévés és filmes műfajok részletes bemutatására. Kezdjük a látszólag legegyszerűbbel, egy tipikus tévés műfajjal, az interjúval.

// tanulmány  // technika, tévé