/ /

Tiff2005 cikkek

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5. – Versenyfilmek szekció

2005. július 15. · írta

Az idei versenykínálat műfaji ás hangulati szempontból egyaránt változatosnak bizonyult. A tucatnyi film közül – más fesztivál versenyprogramjába való beválogatása miatt – néhány nappal a TIFF kezdete után visszavonult Mundruczó Kornál új nagyjátékfilmje, a Johanna. Érdekes lett volna megtudni, milyen helyezést érhetett volna el, ha versenyben marad, lett volna-e egyáltalán esélye a Whiskyvel és a 4-gyel szemben – csak találgathatunk.

// beszámoló  // fesztivál

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5. –  Svéd filmek

2005. július 15. · írta

Kezdjük óvatosan: a TIFF-en láttunk pár svéd filmet a Svédcsepp és más szekciókban. Felsorolni egyszerű, rendszerezni viszont nehezebb. A Popular Music vs. Get Busy! gerinchez zenei-drogos, popkult vonalon csatolható a Fourteen Sucks, illetve generációs sávon a kiskorú szerelem: az A Swedish Love Story. A futottak még kategóriába tehetjük az agyondicsért Giliapot, a Four Shades of Brown-t, illetve a dögunalmas Drowing Ghostot. Tisztességesen összevágott munka a Dalecarlians. Durva keménymag: Roy Andersson (World of Glory, Songs from the Second Floor) és Lukas Moodysson {A Hole in My Heart).

// beszámoló  // fesztivál

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5. – Az Árnyékok szekció

2005. július 15. · írta

Az elmúlt években a horror és thriller jellegű filmek egyre népszerűbbek a nézők körében. Megérne egy tanulmányt, hogy mi az a befogadás-pszichológiai elvárás, amit ezek a filmek kielégítenek. A TIFF szervezői a műfaj sikerére való tekintettel a fesztivál programjában egy különálló kategóriában, amelyet Shadows (Árnyékok) névvel jelöltek, adtak helyet kilenc ilyen nagyjátékfilmnek és két, rövidfilmeket tartalmazó válogatásnak. A filmek között találunk a műfaj sztereotípiáit felsorakoztató ijesztgetős, gagyi horrort és valódi misztikával, feszültséggel telített igényes alkotásokat is, fantasztikus, misztikus, bizarr filmeket, amelyek a félelem árnyékát vetítik a nézőkre.

// beszámoló  // fesztivál

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5.

2005. július 15.

Mioritikus táj, pásztor és nyája fölött, erős hátszéllel a holdkorong előtt elbicikliző, Harry Potter-alakú gyerek, bringája kosarában E. T. helyett egy báránykával – kedves olvasónk, bizonyára most is mosolyogsz, ha felismerted az előbbi cirkalmas leírásban a negyedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál minden bemutatott alkotása előtti képsort.

// beszámoló  // fesztivál

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5. – Supernova szekció

2005. július 15. · írták: , , ,

Az idei szupernóva-válogatás is eléggé ellentmondásos lett: volt film, ami tényleg nagyot robbant, volt, ami csak halk pukkanással jelezte, hogy ő is megérdemel némi figyelmet, és volt, aminek a kanóca is hiányzott. Eklektikusnak eklektikus: politikától valóságshow-jellegű őrültségeken és családi drámákon egészen a kung-fu paródiákig minden volt, beleértve a fesztivál legnézettebb filmjét (a díjnyertes versenyfilmet leszámítva): a Howl mozgó kastélyait.

// beszámoló  // fesztivál