/ /

Titus muntean cikkek

Interjú Xantus Gábor és Xantus Áron dokumentumfilmesekkel

2013. június 10. · írta

A TIFF idei programjának egyik kiemelkedő eseményeként harangozták be A felfedező című, egész estés dokumentumfilmet, amelynek kezdeményezője, forgatókönyvírója és rendezője Xantus Gábor, operatőre Xantus Áron. A film gazdag archív képanyagot tartalmaz, mai kincsei pedig egy kalandos antarktiszi forgatás eredményei. Xantus Gábort és Áront főképp az előzményekről és a forgatásról kérdeztük.

// interjú  // fesztivál

Beszélgetés Velvet Moraru producerrel

2005. február 15. · írta

Amikor először hívtam fel telefonon Velvet Morarut, hogy beleegyezését kérjem az interjúhoz, ő meglepetten visszakérdezett: Velem? De miért? Mondtam, hogy elsősorban azért, mert producer, másodsorban azért, mert nő. Márpedig a szakmához kevesen tartoznak a „gyengébb nemből". Nem éppen kitörő örömmel, de elfogadta a találkozást és a beszélgetést. A Vizuális Művészetek Alapítvány irodájában megpróbált még egyszer lebeszélni, azzal érvelve, hogy nem ő a legmegfelelőbb erre a beszélgetésre, talán inkább Titusszal (Munteanu), Raduval (Igazsag) vagy bárki mással kellene leülnöm. Szerencsére én is határozottan kiálltam a véleményem mellett, így végre sikerült egy csendesebb sarokban leülnünk azzal a bevezetővel, hogy legyünk túl rajta, végül is ő is kibír egy félórát. A beszélgetés másfél óráig tartott.

// interjú  // román

Kezdetben vala a törvény…

2004. március 15. · írta

Ebben a számban rendhagyó módon nem interjút közlünk egy fiatal filmalkotóval, hanem egy elsőfilmes rendező naplóját adjuk közre, mely egy hosszasan és körülményesen elkészült első nagyjátékfilm születésének történetét meséli el. A rendező Titus Muntean, a film pedig a Vizsga (Examen).

// publicisztika  // román