/ /

Udine cikkek

11. Far East Film Festival − Udine, 2009. április 24−május 2.

2009. május 18. · írta

Mióta a távol-keleti filmek a nagyobb európai fesztiválok vissza-visszatérő felfedezetteivé váltak, az udinei szemle már nem számít olyan egzotikusnak, mint indulása idején. Idei 50 ezer nézője és 1200 akreditációja bőbeszédűen jelzi, hogy feladatai és rajongói egyre sokasodnak − miközben unikális jellegét továbbra is őrzi Európában.

// beszámoló  // fesztivál

9. Távol-keleti Filmfesztivál, Udine, 2007. április 20–28.

2007. június 15. · írta

Az idei 9. Távol-Keleti Filmfesztivál – ellentétben az előző évvel – nem tartogatott meglepetéseket. Nem ültem le véletlenül Miike Takashi mellé, a filmtörténeti blokkban éneklő szamurájok helyett az akció újhullám kissé avítt filmjei kínálták magukat, az elmúlt év ázsiai terméséből pedig jó, ha fél tucatnyi emelkedett ki a nagy átlagból. Még a legnagyobb kasszasikereket is komoly fenntartással kellett kezelnie az egyszeri európai nézőnek.

// beszámoló  // fesztivál

8. Távol-keleti Filmfesztivál, Udine, 2006. április 21–29.

2006. június 15. · írta

Ismét nem kellett nagyot csalódnia a távol-keleti filmekben annak, aki vérre, brutalitásra, erotikára és mindenekelőtt meghökkentésre számított. Az udinei 8. Távol-keleti Filmfesztivál mindezzel szolgált, s kilenc nap alatt több mint hetven filmmel bizonyította: még mindig van új a felkelő nap alatt.

// beszámoló  // fesztivál

6. Far East Film Festival, 2004. április 23–30., Udine

2004. június 15. · írta

Idén hatodik alkalommal rendezték meg Európa legnagyobb távol-keleti filmmustráját az udinei Teatro Nouvo-ban. A fesztivál egy hete alatt ötvenhét filmet láthattak az érdeklődő helyiek, valamint a világ minden tájáról akkreditált újságírók, forgalmazók és diákok. A legújabb japán, kínai, dél-koreai, Fülöp-szigeteki, thaiföldi és hongkongi alkotások mellett retrospektív vetítés éppúgy volt, mint felújított wuxia. A wuxia az a kínai filmtípus, amiben repkednek, kardoznak, ömlik a vér, és Tarantino megörül értük.

// beszámoló  // fesztivál

4. Far East Film Festival, 2002. április 19–27., Udine

2002. június 15. · írta

Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a Távol-Keleti Filmek Fesztiválját (Far East Film Festival), ahol a mintegy 73 alkotás egyedülállóan tükrözte a hongkongi, pekingi, manilai, sanghaji, tokiói és koreai filmes munkálatokat. Ezek között szerepeltek úgynevezett „fővonalbeli” filmek, művészfilmek, de bemutatásra kerültek az elmúlt években nagy fejlődésen keresztülment műfajok is, az animációs és az erotikus filmek, melyek közül az előbbit leginkább a kínaiak képviselték 16 művel – az 1941-től kezdve, a napjainkban elkészültig – átfogó képet nyújtva az ott (is) mostohagyerekként kezelt műfajról.

// beszámoló  // fesztivál