/ /

Ügynök cikkek

Doug Liman: American Made / Barry Seal: A beszállító

2017. augusztus 29. · írta

Akik spórolni szeretnének a mozijegyen (és a hollywoodi kasszákat elnézve egyre többen vannak), azok igazán kezet csókolhatnának az amerikai filmek előzeteseit készítő vágóknak. Ezek a trailerhuszárok hodorozás nélkül spoilerezik le a filmeket, úgy, hogy még felháborodni sincs időnk. Ilyen „elspoilerezett” film a Barry Seal is.

// kritika  // vígjáték, akciófilm

Bergendy Péter: A vizsga

2011. november 3. · írta

Bergendy Péter második játékfilmje az ’56-os forradalom utóéletének „másik” oldalát, az ügynöksorsot mutatja be. Eszközeiben azonban nem a megszokott, lassú magyar keserűséget, hanem – meglepően ügyesen – a hollywoodi thriller zsánerét vette alapul.

// kritika  // magyar

Philip Noyce: Salt / Salt ügynök

2010. augusztus 19. · írta

Vannak filmek, amelyek különös ajándékokat kapnak az élettől. Négy évvel ezelőtt, Ron Howard A Da Vinci-kód című filmjének például maga a katolikus egyház „szervezte” a reklámkampányát, idén Phillip Noyce alkotásának kedvezett Ananké istennő. A Salt című kémfilm ugyanis a hidegháború utáni kémbotrányok talán legjelentősebbikének közepette csöppent a mozivászonra.

// kritika  // akciófilm, bűnügyi film

Interjú Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilm-rendezővel

2009. február 19. · írta

Papp Gábor Zsigmond legújabb filmje, a Kémek a porfészekben – Rimner Gábor története elnyerte a 40. Magyar Filmszemle megosztott dokumentumfilmes fődíját. Két vetítés közti szűk félórában, néhány nappal a díjátadó ünnepség előtt beszélgettünk dokumentumfilmről, a Kádár-korszakról, kémekről és különös eszközökről.

// interjú  // dokumentumfilm