/ /

Ujj mészáros károly cikkek

A Liza, a rókatündér és a CGI – Interjú Ujj Mészáros Károly rendezővel és Nagy Miklós CGI supervisorral

2015. február 20. · írta

„Magyar játékfilmben ennyi digitális trükk még nem volt” – mondja a Liza, a rókatündérről Nagy Miklós, a film CGI supervisora. De hogy zajlik a digitális utómunka egy kis ország kis piacán? Milyen nehézségekkel szembesült Ujj Mészáros Károly és csapata, miközben új utakat törtek a számítógépes trükkök terén? Digitális werkinterjú egy különleges magyar film utómunkáiról.

// interjú  // technika, fantasy, magyar

Szemelgetés a 40. Magyar Filmszemle rövidfilmjeiből

2009. február 3. · írták: ,

Az idei filmszemlén különösen finom (film)falatok közül csemegézhetett a nagyközönség. Az összesen 8 kisjátékfilmes blokk keretein belül, látványvilág és mondanivaló tekintetében igen változatos műveket szemlélhettünk. Mivel szinte mindegyikben volt valami különleges, joggal mondhatjuk: igazán jól járt, aki a kisfilmek megnézése mellett döntött.

// kritika  // rövidfilm, magyar

14. Szarajevói Filmfesztivál, 2008. augusztus 15–23.

2008. augusztus 27. · írta

Szarajevó a középkelet- és délkelet-európai filmes élet egyik meghatározó eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál fiatal korát meghazudtolva vált közvetítővé Nyugat-Európa és a térség között. Világszínvonalú rendezvény impozáns felhozatallal, regionális és világpremierekkel, neves vendégekkel.

// beszámoló  // fesztivál

Interjú Ujj Mészáros Károly filmrendezővel

2004. május 15. · írta

Két végletesen kövér ember, apa és lánya a sült húst uborkával eszik hosszú perceken keresztül, majd egyiküket felszippantja a kamra sötétje; néhány fallal odébb egy férfi monoton ritmusban angyalszobrocska ujjait reszeli, és szerelmi örömében felköti magát a csillárra – jelenetek Ujj Mészáros Károly A ház című kisfilmjéből, amit a nagyzsűri és a diákzsűri is különdíjjal jutalmazott idén a 35. Magyar Filmszemlén. A tavalyi szemlén a Gumiember nyerte el a Legjobb Kisfilm díjat, az igen szuggesztív és szürrealisztikus történet a kisfiú és a megfoltozható kaucsukférfi barátságáról. Ujj Mészáros Károly célja pedig éppen ez: a nézőt idegen világokba beszippantani, elvarázsolni, legyőzni.

// interjú  // magyar