/ /

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan cikkek

7. Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál, Kolozsvár, 2015. október 16–25.

2015. október 23. · írta

A Comedy Cluj szervezői azt nyilatkozták, hogy megpróbáltak „intelligens vígjátékokat” beválogatni az idei felhozatalba – volt, hogy ez sikerült is, amikor a néző a nevetgélő szemlélőből értelmező résztvevővé avanzsált. Arra is volt példa azonban, hogy a filmek előtt menetrendszerűen levetített egészségügyibiztosítás-reklám jobb közhangulatot teremtett, mint a film maga.

// beszámoló  // fesztivál, vígjáték

A 2010-es évek nemzedékreprezentációja a magyar filmben

2015. augusztus 4. · írta

A magyar szerzői filmre jellemző „generációs tematika” a rendszerváltás által hozott változások hatására sem tűnt el. Bár a gyártási struktúra/támogatási rendszer megváltozása mellett a művészfilmes hagyomány is jelentős átalakuláson ment keresztül, az továbbra is jellemző, hogy a fiatal magyar filmesek hasonló – egy adott generációra jellemző – jegyekkel ruházzák fel hőseiket, ezáltal kapcsolván őket egy nagyobb közösségbe. Jelen tanulmány a 2010-es évek nemzedékének mozgóképes ábrázolását vizsgálja meg három filmen keresztül.

// tanulmány  // magyar

Interjú Reisz Gábor filmrendezővel

2014. szeptember 23. · írta

Tornatanárnak indult, de nemrég végzett a SZFE-n. Diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan a hétvégén elnyerte a miskolci CineFest Adolph Zukor-díját, és jövő héten vetíti a 14. Filmtettfeszt is. Munkáiban Budapest az egyik főszereplő, és a függöny is többször szakadt már le.  Reisz Gáborral beszélgettünk.

// interjú  // magyar

Reisz Gábor: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

2014. szeptember 20. · írta

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan szokatlanul sok nézőt vonzott be a CineFest versenyprogramjában helyt kapott magyarországi premierjére. Nagy várakozások ide vagy oda, a csalódás elmaradt: a már rövidfilmjei alkalmával is látványos tehetséget mutató Reisz Gábor diplomamunkája a valaha készült egyik legjobb magyar dramedy (ha nem A legjobb).

// kritika  // magyar, vígjáték