/ /

Verzió cikkek

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, 2011. november 8–12.

2011. november 17. · írta

Emberi jogi dokumentumfilm fesztivál – a jelző bizony azt mutatja, hogy nem könnyed darabok alkotják a felhozatalt. Fájdalmas, keserű témák, lehetetlen élethelyzetek, megtört arcok villannak fel a filmekben. Persze lehet ezt sokféleképp tálalni, de tudjuk, hogy a legtöbb esetben nem fogunk nevetni a moziban. Mégis mennyire jó, amikor ennyi szomorúság közt akad film, ami könnyesre nevettet – talán nem véletlen, hogy egy ilyen alkotás vitte el a nyolcadik Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségdíjat: Az ősz aranya Jan Tenhaven rendezésében.

// kritika  // fesztivál

6. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – Budapest, november 3–8.

2009. november 18. · írta

Hogy miért kell dokumentumfilmeket nézni? Hogy képben legyünk. Hogy lássuk, mi zajlik a világban. Koncentráltan, összefoglalva egy-egy apró darabot kapunk abból a valóságból, amiben élünk. Emberi jogi filmfesztivál – ha már a valóság, akkor mi lehetne ennél húsba vágóbb? A Verzió immár hatodszor nyújtott át a közönségnek olyan releváns filmcsomagot, amiből csupán egy-egy alkotás is kellőképpen tanulságos.

// beszámoló  // fesztivál, dokumentumfilm

Beszélgetés Kirill Koninnal

2008. december 3. · írta

Kirill Konin a VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vendége volt. A fesztiválkatalógus szerint az ENSZ menekültügyi főbiztosának kambodzsai hivatalában dolgozott, majd megalapította az Refugees Filmfesztivált. Alig múlt 30 éves, de már bejárta a világot: Oroszországban született, Afrikában nőtt fel, majd a Távol-Keleten dolgozott. Örök utazó.

// interjú  // dokumentumfilm

5. VERZIÓ – Budapest, 2008. november 4–9.

2008. november 14. · írta

„Ezekben a filmekben tekinteteket mutatunk, melyek a létezés méltóságát hordozzák; szeressétek az embereket, akikről szólnak, ne csak szolidaritást érezzetek, mert ők többet kérnek ennél” – Tarr Béla szavai nyitották meg az 5. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált a felújított Toldi moziban.

// beszámoló  // fesztivál, dokumentumfilm