Dokumentum és fikció – Krzysztof Kieslowski tévéfilmjeinek képi világa

A filmkép állandósága mögött mindig ott van az ábrázolt ember vagy tárgy múlandósága, az egyszer volt, megragadott pillanat fogalma. Krzysztof Kieslowskinak sikerült egyéni képi világot teremtenie filmjeiben, még akkor is, ha életműve során folyamatosan változott a valósághoz és annak ábrázolásához való viszonya a dokumentumfilmektől a mély filozófiát megjelenítő nagyjátékfilmekig.

A lengyel film története (2.) – Andrzej Wajda és Krzysztof Kieślowski

A lengyel filmművészetnek számos meghatározó rendezője van. Ha ötükről kellene írnom, a fentebbi két nevet Jerzy Kawalerowiczcsal, Andrzej Munkkal és Krzysztof Zanussival egészíteném ki. Ha egy embert lehetne csak kiemelni, az számomra Andrzej Wajda volna. A választás a bőség esetén az elfogultság lelki-szellemi terepét parttalanná növelheti, bizonyos esetekben a szűkítés tesz igazán felelőssé.

Köztünk angyalok

Párhuzamos és virtuális világok szelik át és veszik körül egyezményesnek gondolt, mindennapi valóságunkat. A behatolás és átjárás azonban nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is elképzelhető: ég és föld között hírnökök járnak-kelnek, Wenders, Jarmusch, Kieslowski filmjeinek rejtélyes szereplői ők, az angyalok.