Diákfilm


Zsigmond Vilmos Filmfesztivál (Zsigmond Vilmos Film Festival)

Regionális

Belvárosi Mozi, Zsigmond Vilmos terem, Szeged, Magyarország

2018. május 09. – 2018. május 12.

2018. január 28.

Belvarosi Mozi (Szegedi Rendezvény-és Médiaközpont Nonprofit Kft.)

Pályázhatnak elsősorban filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatók, alkotói csoportok, de az 5–10 éven belül végzett fiatal pályakezdőket sem utasítják el.

A pályázatot a közép-európai régióhoz tartozó országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Ukrajna, Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária) hirdetik meg, minden olyan főiskolán, egyetemen vagy egyéb műhelyben, ahol operatőri és egyéb filmes képzés folyik.

A kiírás egyik fő szempontja, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemezték.

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó fél évszázada világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai. A fesztivál tisztelegni kíván e hagyomány előtt.

A fesztivál másik kiemelt célja, hogy Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek is átadja.

Kísérő rendezvényként retrospektív sorozatot mutatnak be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, valamely alkotói korszakának egy-egy kiemelt filmjére koncentrálva. (Évente más-más szempont szerint választják ki néhány filmjét, illetve a vele, róla készült dokumentumfilmeket, interjúkat.)

A fesztivál fővédnöke Susan Zsigmond.

Díjak

  • Zsigmond Vilmos-díj a legjobb operatőri munkáért
  • A legjobb film díja (a beérkezett pályamunkák függvényében kategóriánként)
  • Szeged Város díja
  • Közönségdíj

A díjazásra rendelkezésre álló összeg 2017-ben: 3 millió forint.