/ /

Szép napok

(Pleasant Days)

Film

Színes , , 2002.


Pleasant Days

Szép napok


, ,

, , , , ,

,


http://2002.filmhonlapok.hu/szepnapok/szinopszis/

http://www.imdb.com/title/tt0304776/

Kritika a Filmtetten

Mundruczó Kornél: Szép napok

· írta

Mundruczó Kornél. Az a színészből lett rendező, aki a maga huszonnyolc évével és félkész rendezői diplomájával a zsebében már megoszt mindenkit: szakmát és közönséget egyaránt. Harmadéves egyetemista kora óta nem volt olyan magyar filmszemle, amelyikről üres kézzel távozott volna, és most már a külföld is elismeri tehetségét. A mondat már szállóigévé vált a szakmában: övé minden idők legerősebb pályakezdése a magyar filmben. A kérdés adott: szemfényvesztés vagy valódi mutatvány?

Teljes Szép napok kritika itt

Történet

Mintha egy kisvárosban lennénk. Egy mintha kisvárosban. Egy kis minthavárosban. Itt mindenből csak egy van. Egy történet. Valaki megszületik. Rossz helyen, rossz időben. Titokban jön a világra. Anyja, a 17 éves Maja nem akarja megtartani. A 24 éves Mária évek óta csak erre vár. Pénzért veszi meg az újszülöttet Majától. Pénzért veszi meg anyaságát. Férje, József külföldön dolgozik, senki nem tudja a cserét. Csak egy valaki látja ezt az egészet. Mert rossz helyen van, rossz időben. Titokban lesi meg a szülést, mikor kiszabadul a javító-nevelőintézetből. Látja Máriát, a nővérét. Látja a vajúdó Maját. Még nem tudja, hogy ki ez a lány. Tud a titokról. De őt nem látta senki. Ő Péter. Mária öccse. Útlevelet szeretne. Várnia kell rá. Egy hetet vagy egy hónapot. Nem tudni mennyi időt. Így haza kell mennie nővéréhez, ahol a vásárolt gyerek az új családtag. Mikor hazaérkezik Péter, a város kirekesztő és érdektelen. Mindenki a maga szűkös és fojtogató problémájával van elfoglalva. Ákos, aki régen a legjobb barátja volt már hűvös és távolságtartó. Péter mégis szerelmes lesz. Majába. Ez a szerelem lehetetlen. Ez nyilvánvaló. Hiszen Maja annak a gyereknek az anyja, akit Péter nővére nevel, annak a férfinak, Jánosnak a szerelme, akinél Péter dolgozni kezd, Ákos – Maja volt szerelme pedig a gyerek apja.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Fesztiválszereplések

 • 2004 – a magyar filmkitikusok B. Nagy László díja
 • 2004 – Udine-díj a legjobb fiatal európai színésznek (Polgár Tamás)
 • 2003 – Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál – nagydíj
 • 2003 – Brüsszeli Európai Filmek Fesztiválja – Arany Írisz
 • 2002 – Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál – Ezüst Leopárd a legjobb első- vagy második filmes kategóriában
 • 2002 – Magyar Filmszemle – A legjobb női mellékszereplő (Tóth Orsolya), Gene Moskowitz-díj (megosztva)
Szép napok (Pleasant Days)

Film értékelése

 • A Filmtett szerint
  6/10 (1 értékelés, 1 kritika)
 • A látogatók szerint
  8 · 1 értékelés
 • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

mundruczó kornél, szép napok előzetes, port, filmadatlap, film infó, pleasant days trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2002