/ /

Fövenyóra

(Sand Glass)

Film

Színes és fekete-fehér , , 2007.


Sand Glass

Fövenyóra


, , , , , , , ,

,

, ,


http://www.imdb.com/title/tt0756237/

Kritika a Filmtetten

Tolnai Szabolcs: Fövenyóra

· írta

A szerb–magyar koprodukcióban készült Fövenyóra nem állítja könnyű helyzet elé egyszeri nézőjét: az emlékfoszlányokból és látomásos képekből épülő epizodikus szerkezetű történetet az irodalmi alapul szolgáló kisregények (Korai bánat; Kert, hamu; Fövenyóra) és írójuk, Danilo Kiš hányatott sorsának ismerete nélkül meglehetősen nehezen követhető.

Teljes Fövenyóra kritika itt

Történet

A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A múlt labirintusában bolyongva azonban a válaszok helyett csak újabbnál újabb kérdésekkel találja magát szemben. Így válik ez az önmagából kiinduló és önmagához visszatérő múltbéli utazás a különböző civilizációk és vallások közepette élő kelet-közép-európai, gyakran kisebbségi léthelyzetbe kényszerített ember életérzésének, kételyeinek, tanácstalanságának, hontalanságérzésének és állandó hazavágyásának, valakihez és valahova tartozni akarásának katalógusává. A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kiš-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Díjak

Magyar Filmhét (2008)
Legjobb operatőr: Pohárnok Gergely

Fövenyóra (Sand Glass)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    7
  • A látogatók szerint
    8/10 · 2 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

tolnai szabolcs, fövenyóra, port, filmadatlap, film infó, sand glass, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2007