Marcela

Marcela

http://www.aerofilms.cz/filmy/103-Marcela/

http://www.imdb.com/title/tt1058550

Kritika

A bekapcsolódás ideje - Helena T?eštíková: Marcela

Az id?re úgy gondolunk, mintha beoszthatnánk, megtakaríthatnánk, elherdálhatnánk, akár az anyagiakat. Pedig az id? egyszer?en csak van, és komolyan kellene venni, ahogy Gothár Péter filmjében anno Cserháti Zsuzsa énekelte. Ha tud az id? fájni, hát abban a dalban igazán fáj, ahogy fáj a Marcela cím? filmben is, amely csodálatos módon eljutott a magyar mozikba.


2012-09-24- írta Buglya Zsófia

Olvasd el a kritikát

Történet

Egy átlagos cseh nő, Marcela életét követhetjük nyomon több évtizeden keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. A rendezőnő szereplője kiválasztásakor nem tudhatta, milyen átlagos, vagy rendkívüli fog Marcelával történni, csak dokumentálta az eseményeket. A Marcela a dokumentumfilmek között egyedülálló kísérlet. Rendezője három évtizeden keresztül követi nyomon egy átlagember életét, szociográfiai pontossággal ábrázolva a kor, a politika, a társadalom változásait. A film 1980. december 12-t?l 2006-ig dokumentál egy életet, s az abban bekövetkező változásokat. Olyan alkotásról beszélhetünk, mely a legtöbb portrékészítő dokumentumfilmes álma: megélni a szereplő életét, nem pedig utólag felidézni, rekonstruálni azt. S lám, az élet sokkal nagyobb drámákra, fordulatokra képes, mint amit a fantáziagazdag forgatókönyvírók el tudnak képzelni.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!