/ /

JFK – A nyitott dosszié

(JFK)

Film

Színes és fekete-fehér , , , 1991.


JFK – A nyitott dosszié

JFK


,

,

, , , , , , , ,

,

,


http://www.imdb.com/title/tt0102138/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Filmtörténet – Új-Hollywood négy évtizede

· írta

Hollywoodot a XX. század első évtizedeiben bevándorlók és szerencselovagok tették naggyá, akik a filmkészítés fortélyait munka közben sajátították el, gyakran kifutófiúként kezdve járták végig a ranglétrát a rendezői vagy produceri csúcsokig. Sokan közülük nemcsak a filmtudományokban nem voltak felső fokon iskolázottak – igaz, ezt a tantárgyat akkoriban még sehol sem oktatták.

Teljes JFK – A nyitott dosszié cikk itt

Történet

Több mint három évtizede foglalkoztat minden amerikait a kérdés: „Ki ölte meg Kennedyt?” John F. Kennedy meggyilkolása, a merénylet körülményei, a Zapruder-film, Oswald, a könyvraktár padlásablaka... – számtalan téma és kérdés, melyet mindenki betéve tud a világon; sőt a legtöbb amerikainak saját válasza is van rájuk.

Az 1963-as merénylet óta több dokumentumfilm, tévéjáték, mozifilm foglalkozott a Kennedy-gyilkossággal, a téma örök és befejezhetetlen, hiszen máig tucatnyi megoldatlan rejtély övezi. Oliver Stone filmje nem egyszerűen egy a sok feldolgozás közül, hanem a legismertebb, és egyszersmind a legmerészebb is. Dokumentum és színjáték, valóság és feltételezés sejtelmesen keverednek e maratoni moziban, a nézőt mindvégig izgalomban tartva.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Fesztiválszereplések

 • 1992 – Oscar-jelölés a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb rendező kategóriában
 • 1992 – Golden Globe-jelölés a legjobb drámai színész, a legjobb film é a legjobb forgatókönyv kategóriában

Díjak

 • 1992 – Oscar – A legjobb operatőr és A legjobb vágó díja
 • 1992 – Golden Globes – A legjobb rendező díja
JFK – A nyitott dosszié (JFK)

Film értékelése

 • A Filmtett szerint
  8
 • A látogatók szerint
  10/10 · 9 értékelés (1 kritika)
 • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

oliver stone, jfk – a nyitott dosszié előzetes, port, filmadatlap, film infó, jfk trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1991