/ /

Magyar szépség

Film

Színes film, , 2002.


, , , , , , , ,

,

, , , , , ,

,

,


http://www.imdb.com/title/tt0353693/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Rendezőportrék: Gothár Péter

· írta

Egyidősek vagyunk a rendszerrel – mondta egy beszélgetés során az 1947-ben született Gothár Péter. Amikor ez a kijelentés elhangzott, jellemző módon fel sem merült a kérdés, vajon miféle rendszerrel vagyunk is egyidősek – mint ahogy a rendszerváltozás után sem merül fel a kérdésfeltevés hiánya. Habár egy nagyon is konkrét rendszerre gondol, s művészete közvetlenül abból táplálkozik, Gothár nem politikus alkatú művész. Az állam ügyei helyett az emberek ügyei érdeklik – s hogy ez ne legyen ilyen bántóan általános és emelkedett, az emberek ügyeit az adott politikai feltételek présében-szorításában vizsgálja.

Teljes Magyar szépség cikk itt

Történet

A történet két szomszédos család nemzedéki viszonyainak mélyére próbál ásni. Az ötven felé közeledő szülők és felnőtté váló gyermekeik kapcsolatában ragadja meg azt a kérdést, hogy lehetséges-e egymás megismerése, megértése és támogatása, vagy pedig mindez itt és most végképp kudarcra van ítélve. Mi történik velük abban a sűrített helyzetben, amikor családi-szerelmi-baráti-szomszédsági- és munka-viszonyaikat egyszerre fenyegeti összeomlás?

Akik a katasztrófába torkolló – manapság mindennaposnak mondható – bajok elszenvedői s egyben előidézői: egy élelmiszer-technikus, aki ötven lett és „tett a neve mellé egy keresztet"; a felesége, aki már jó ideje nemcsak a vállalkozási ötleteivel nem boldogul; a cég új „erős embere", aki mindkettejük sorsába beleszól; a szomszédságban egy itt felejtkezett szovjet katonatiszt jósnő-feleséggel; egy zongoratanárnő – és a szerelmes fiatalok, akiknek a nem mindennapos családtörténeti ballaszttal is meg kéne küzdeniük. A film hőse utoljára próbál beleszáguldani ifjúkora álmaiba, a szabadságba és a váratlan, képtelen érzelembe, de csak a remény ajtajáig juthat el végül.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Magyar szépség

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    5/10 (1 értékelés, 1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

gothár péter, port, filmadatlap, film infó, magyar szépség, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2002