/ /

Moszkva tér

Film

Színes , , 2001.


, , , , , ,


http://webwork.film.hu/moszkvater/

http://www.imdb.com/title/tt0273840/

Kritika a Filmtetten

Magyar százhúszak – Török Ferenc: Moszkva tér (2001)

· írta

Megvan még a gimis szerelem? Az a mindent felülíró, elvetemült, szenvedélyes érzés, ami sokszor a valóságunkat is torzítja? Amelynek a végkifejlete jobb esetben ártatlanságunk elvesztése, a felnőtté válásunk folyamatának egyik utolsó lépcsőfoka? Vagy éppen két kis béna kamasz kölcsönös nyöszörgése a nagy szerelmet mímelve valami tó mellett egy sátorban? Meglepő érzékenységgel és egyszerűséggel mutatja ezt meg Török Ferenc filmje, teszi mindezt úgy, hogy közben az 1989-es Magyarországról is egy különlegesen, nosztalgikusan közhelyes képet fest.

Teljes Moszkva tér kritika itt

Történet

1989. április 27-e van, Petya tizennyolcadik születésnapja. A Moszkva téri nagyóra fél kilencet mutat, fiatalok ácsorognak a téren, várják a bulicímeket. Kigler kezében orosz pezsgő durran, Petya beleiszik az üvegbe, orrába fut a szénsav, Royal csúnyán kiröhögi... Csömör megszerezte a címeket, indulhat az este. Fel a „Szabhegy” tetejére, aztán át a várba, buliról bulira, végig a városon. Hajnalban vissza a "Moszkvára" hamburgerezni, aztán kopás haza.

A gimnáziumban kaotikus állapotok uralkodnak. Az érettségi előtti utolsó héten – „a politikai helyzetre való tekintettel” – eltörlik az 1945 utáni töri tételeket, ráadásul a segghülye Kiglert átengedik matekból. Irány haza pornót nézni! A srácok lenyúlnak egy szakadt Porschét Kiglerék autótelepéről, azzal virítanak a csajoknak. Este a Moszkván Royal bizniszt ajánl a fiúknak, külföldi vonatjegyeket kéne hamisítani. „Utazás, lóvé, amit akarsz!” Petya bevállalja... Éjszakai fürdővel köszöntik május elsejét a Gellértben, majd hajnalban, a szállóból lopott nádszékekben reggeliznek a Szabadság hídon.

Már a ballagáson kiderül, hogy Royal apja valahogy megszerezte az írásbeli érettségi tételeket. Először mindenki hitetlenkedik.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Díjak

  • 2001 – Magyar Filmszemle – A legjobb elsőfilm díja, a legjobb női mellékszereplő díja, internetes közönségdíj
Moszkva tér

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    8
  • A látogatók szerint
    6/10 · 8 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

török ferenc, port, filmadatlap, film infó, moszkva tér, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2001