/ /

A halál kilovagolt Perzsiából

(Death Rode out of Persia)

Film

Színes , , 2004.


Death Rode out of Persia

A halál kilovagolt Perzsiából


, , , ,


http://www.imdb.com/title/tt0452789/

Kritika a Filmtetten

Dr. Horváth Putyi: A halál kilovagolt Perzsiából

· írta

A film Hajnóczy Péter méltatlanul kevéssé ismert, bár bizonyos értelemben kanonikus kisregényét igyekszik vászonra vinni, s a rendező szándékai között bevallottan ott van a könyv tágabb közönséggel való megismertetése is. Ebből a szempontból a film bukás: a moziból kifele menet az ember úgy érzi, nyugati, eredetiség-morzsákra vadászó kritikusokon kívül mást nem tud meggyőzni ez a másfél óra – ha ismeri Hajnóczyt, azért, ha meg nem ismeri, akkor azért.

Teljes A halál kilovagolt Perzsiából kritika itt

Történet

Az Író három évi alkoholmámor után, írásait lapozgatva arra az elhatározásra jut, hogy a továbbiakban nem csak egyszerűen inni fog, hanem dolgozni a pohara mellett, különben is ásványi anyagokban gazdag szikvízzel inná a bort.

"Íme a rettenetes üres papír, amire írnom kell."

Fiatalkori énjét látja maga előtt, a Fiút, aki figuránsként szabadidejét strandon töltötte, olyanokon, ahol sört mértek, és meleg ételt ehetett.

A Gellért strandján ismerkedik meg Krisztinával, akiről kiderül, hogy társaságában tilos a dohányzás és bármilyen szeszesital fogyasztása. A Fiú jobb híján, mert hogy megkívánta a sört és a cigarettát, azt mondja a lánynak: "Ottfelejtettem valamit az öltözőszekrényben, azonnal jövök."

Az Író tölt magának, készít egy fröccsöt és lehajtja, akár a Fiú a söntésnél a sört.

A Fiú a söntésnél egymás után issza a söröket és egyik cigarettáról a másikra gyújt. Hét hónapja nem volt nővel, fél minden nőtől, mert végtelenül magányos. Még attól is fél, hogy visszamenjen a lányhoz.

Krisztina parancsba adja, hogy leheljen rá, és utána bekenheti a hátát és lábát napolajjal, mert a másik fél kiszolgáltatottságát rendjén valónak és természetesnek tartja. A Fiút -miután bekente Krisztina hátát- a lány magához húzza a gumimatracra.

Boldognak illene lennie, de ő tele van szorongással. És halálfélelemmel, amit nem mondhat el Krisztinának. Viszont megkívánja a sört és most azt hazudja, hogy valami bélhurutja van, oda kell mennie.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

A halál kilovagolt Perzsiából (Death Rode out of Persia)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    7/10 (1 értékelés, 1 kritika)
  • A látogatók szerint
    9 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

dr. horváth putyi, a halál kilovagolt perzsiából, port, filmadatlap, film infó, death rode out of persia, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2004