/ /

Metropolis

Film

Fekete-fehér , , , , , , , 1927.


,

, , , , , , ,

, ,

, , ,


http://www.imdb.com/title/tt0017136/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Filmtörténet – Európai filmes avantgárd: expresszionizmus és szürrealizmus

· írta

A tízes, húszas évek európai avantgárd filmjei, irányzatai – az irodalomhoz hasonlóan – gyakran megtartják nemzetspecifikusságukat (német expresszionizmus, olasz futurizmus, francia szürrealizmus, orosz montázsiskola). A filmes avantgárd (is) minden esetben valamilyen elhatárolódást, szembenállást, innovatív igényt kívánt megfogalmazni a fennálló konvenciók oppozíciójaként.

Teljes Metropolis cikk itt

Történet

John Masterman gigantikus Metropolisában csupán egy kiváltságos réteg élvezi a technikai fejlődés nyújtotta előnyöket. Számukra csodálatos kertek és ligetek kapui állnak nyitva, ők fényben és ragyogásban élnek. A város alsó szintjén tengődnek a szegények, a munkások, akik napfényt sose látnak, mesterségesen megvilágított körülmények között robotolnak naphosszat. A két szintet liftek kötik össze, egyébként lakóik között nincs semmi kapcsolat. Mígnem egy napon "lentről" érkezett gyerekcsapat zavarja meg a fentiek szórakozását, élükön a fiatal tanítónővel, Mariával. Ericet, Masterman fiát megszédíti a lány szépsége, és utána ered az alsó városba.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Metropolis

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    9/10 · 14 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

fritz lang, port, filmadatlap, film infó, metropolis trailer, előzetes, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1927