/ /

A vihar kapujában

(Rashômon)

Film

Fekete-fehér , , , 1950.


A vihar kapujában

Rashômon


,

, , , , , , ,


35 mm

http://www.imdb.com/title/tt0042876/

Kritika a Filmtetten

Akira Kuroszava: Rashomon / A vihar kapujában, 1950

· írta

A tudat által teremtett birodalom szükségszerűen más, mint a mindennapjaink világa. Ennek ellenére gyönyörrel szemléljük, és nagy kedvteléssel írunk és beszélünk róla. De mivel a műalkotás világa nem valós, természetes, hogy a róla való beszéd sem lehet igaz. De amint a Rashomon paraszt-szereplője mondja: „Nem kell még egy szentbeszéd. Nem érdekel, hogy hazugság-e, amíg szórakoztató!” Valahogy így vagyunk a Rashomonnal is.

Teljes A vihar kapujában kritika itt

Történet

Ez a velencei fesztiválon nagydíjjal kitüntetett, rendkívül szép és mozgalmas (420 vágást tartalmazó!) film hozta meg a világhírt Kurosawának, és keltette fel a nyugati közönség érdeklődését a japán film iránt. A XII. századi polgárháborúk sújtotta Kiotóban vagyunk. A címadó romos kapu alatt várja az eső elálltát egy buddhista pap, egy közember és egy szamurájgyilkosság tanújaként kihallgatott favágó. A szamuráj halálának s felesége megerőszakolásának esetét különbözőképpen adja elő a gyanúsított bandita, Tajomaru és a többi résztvevő. Mégsem az igazság viszonylagosságáról van itt szó, hanem az emberek viszonyáról saját hazugságaikhoz.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

A vihar kapujában (Rashômon)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    8/10 · 39 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

akira kuroszava, a vihar kapujában előzetes, port, filmadatlap, film infó, rashômon trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1950