/ /

Dr. Caligari

(Das Cabinet des Dr. Caligari)

Film

Fekete-fehér , , , , 1920.


Dr. Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari


,

, , , , , ,

,


http://www.imdb.com/title/tt0010323/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Filmtörténet – Európai filmes avantgárd: expresszionizmus és szürrealizmus

· írta

A tízes, húszas évek európai avantgárd filmjei, irányzatai – az irodalomhoz hasonlóan – gyakran megtartják nemzetspecifikusságukat (német expresszionizmus, olasz futurizmus, francia szürrealizmus, orosz montázsiskola). A filmes avantgárd (is) minden esetben valamilyen elhatárolódást, szembenállást, innovatív igényt kívánt megfogalmazni a fennálló konvenciók oppozíciójaként.

Teljes Dr. Caligari cikk itt

Történet

Dr. Caligari, a mutatványos Cesare nevű médiumával, aki állítólag születése óta álomban él, viszont meg tudja mondani a jövőt, egy kisvárosba érkezik. A helységben ezután számos bűntény történik. A két idegennel kapcsolatba került személyek mind meghalnak. Az egyik meggyilkolt barátja, Francis a doktort és Cesarét gyanúsítja, és egy éjjel meglesi őket. Míg Caligari a székén virraszt, Cesare látszólag koporsóban fekszik. Ez azonban valójában egy bábu, az igazi Cesare Francis imádott hölgyét igyekszik éppen a hatalmába keríteni. Amikor Francis erre rájön, üldözni kezdi Caligarit, és el is jut egy elmegyógyintézetbe. A mutatványosról kiderül, hogy az intézet igazgatója, és amint Francis rájön, kényszeres cselekvésként megismétli egy 200 évvel korábban élt Caligari bűntetteit. Mikor Francis az igazgatót szembesíti kutatása eredményeivel, azon kitör az őrület, és kényszerzubbonyt adnak rá.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    10/10 · 6 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

robert wiene, dr. caligari, port, filmadatlap, film infó, das cabinet des dr. caligari, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1920