/ /

A hosszútávfutó magányossága

(The Loneliness of the Long Distance Runner)

Film

Fekete-fehér , , , 1962.


A hosszútávfutó magányossága

The Loneliness of the Long Distance Runner


, , , , , ,


http://www.imdb.com/title/tt0056194/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Filmtörténet – Vissza a valósághoz (II.) – Az angol free cinema és az angol újhullám

· írta

Az angol film második világháborút követő „realista” irányzatának, az úgynevezett free cinemának és az azt követő new cinemának (csúfnevén: „kitchen sink cinema” [a konyhai mosogató filmjei]) gyökerei az előző részben tárgyalt olasz neorealizmushoz hasonlóan a háborút követő társadalmi krízisben, az átalakulásra való igényben rejlenek.

Teljes A hosszútávfutó magányossága cikk itt

Történet

A film nyomorúságban élő kamaszhőse számára az apja életbiztosításából neki jutó összeg révén felcsillan egy jobb élet lehetősége, s többé nem is tud szabadulni ettől a vágytól: akár a bűnözést is vállalja ezért, s lázadó kedvét a javítóintézet sem töri meg. Felmagasztosul egyéni lázadásában, így lesz drámája teljes, de bukása mégsem végleges... Mintha csak Truffaut javítóintézetébe zárt kamaszát látnánk a Négyszáz csapásból néhány évvel később, valódi szembenállásra éretten. Tony Richardson legjobb filmje ez: lappangó líra vegyül benne lélegzet-elállító keménységgel és feszültséggel. Az emlékezetes futóverseny izgalmasabb, mint bármely hollywoodi szuperprodukció nagyjelenete. A hosszútávfutó magányossága örökre világelső marad a lázadás filmtörténetében. A meg nem alkuvás feledhetetlen balladája.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

A hosszútávfutó magányossága (The Loneliness of the Long Distance Runner)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    8/10 · 6 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

tony richardson, a hosszútávfutó magányossága, port, filmadatlap, film infó, the loneliness of the long distance runner, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1962