/ /

Ballada a katonáról

(Ballad of a Soldier)

Film

Fekete-fehér , , , , 1959.


Ballada a katonáról

Ballad of a Soldier

Ballada o soldate


,

, , , , , , , ,

,


http://www.imdb.com/title/tt0052600/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Filmtörténet – Kelet-európai újhullámok

· írta

Milos Forman, Andrzej Wajda, Jancsó Miklós és Dusan Makavejev ugyanolyan körülrajongott sztár lett a cannes-i promenádon, mint Jean-Luc Godard vagy Federico Fellini. A kelet-európai film nemcsak politikai pikantériája miatt lett érdekes, hanem az újhullámos kísérletezés eredeti és izgalmas csapását jelentette.

Teljes Ballada a katonáról cikk itt

Történet

Sajátos korai road-movie ez a Cannes-i fesztiválon is kitüntetett film, melyben - sok háborús szovjet filmmel ellentétében - maga a háború közvetlenül alig van jelen. Csupán csak addig, míg Aljosa, a fiatal ijedt katona kilő két német tankot s ezért tíz nap szabadságot kap. Ezt az időt szinte fel is emészti maga a hazautazás, melynek során a háború okozta legkülönbözőbb emberi problémákkal szembesül és megismerkedik Surával. Kettejük bontakozó szerelmének árnyalt ábrázolása áll a középpontban, miközben nem maradhatnak függetlenek a körülöttük zajló élettől. Ez a líraiság a legfőbb erénye ennek a sokszor kritikai hangvételű, moralizálástól sem mentes filmnek, melyet sokszor neveztek a szovjet "új hullám" mesterművének. Joggal.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Ballada a katonáról (Ballad of a Soldier)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    10/10 · 4 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

grigori chukhrai, ballada a katonáról, port, filmadatlap, film infó, ballad of a soldier, ballada o soldate, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1959