/ /

Schindler listája

(Schindler's List)

Film

Színes és fekete-fehér , , , , , 1993.


Schindler listája

Schindler's List


, , , , , , , ,

, ,

,


http://www.schindlerslist.com

http://www.imdb.com/title/tt0108052/

Kritika a Filmtetten

Steven Spielberg: Schindler's List / Schindler listája, 1993

· írta

A zsidók második világháborús genocídiuma hosszú évtizedekig nem volt része az amerikai filmes közbeszédnek, még a nagyívű háborús eposzok (A halál ötven órája, A híd túl messze van) is alig-alig érintették. Marvin J. Chomsky négyrészes tévéfilmje, a Holocaust (1978) megváltoztatta ezt a gondolkodást, az igazi áttörést mégis Steven Spielberg hozta meg, akit akkoriban szinte senki nem tartott alkalmasnak, hogy filmre vigyen egy ilyen komoly történetet.

Teljes Schindler listája kritika itt

Történet

Oskar Schindler vérbeli üzletember, aki a nácizmus előretörésében is csupán lehetőségeinek kiteljesedését látja és hamar rájön, hogy jót tesz vállalkozásának, ha belép a náci pártba. Gyárai egyre több megrendelést kapnak Hitler hadseregétől és lehetőséget kap arra is, hogy krakkói gyárában munkabér fizetése nélkül alkalmazza zsidók százait. Schindler azonban lassan szembesül a ténnyel, hogy a rendszer, amelyet kiszolgál és amelynek hasznát élvezi, ártatlanokat küld a halálba. Rádöbben, hogy hatalom van a kezében: emberi sorsokról dönthet, élet és halál ura. Ha sikerül ügyes politikával elhitetnie a nácikkal, hogy továbbra is lojális velük szemben és szüksége van a nála dolgozó zsidók munkájára, legalább annyit elérhet, hogy az alkalmazottak elkerülik a halált.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Schindler listája (Schindler's List)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    8/10 · 22 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

steven spielberg, schindler listája előzetes, port, filmadatlap, film infó, schindler's list trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1993