/ /

Az árnyéklovas

(Kagemusha)

Film

Színes , , , , 1980.


Az árnyéklovas

Kagemusha


,

, , , , ,

,

, , , ,

, ,


35 mm

http://www.imdb.com/title/tt0080979/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Kuroszava Akira-portré 2.

· írta

Kuroszava A vihar kapujában sikere után érte el karrierjének csúcsát. Megbecsülése miatt a japán film tennójának, császárának nevezték Nipponon belül és kívül. Az ötvenes-hatvanas években övé volt hazája filmművészetének trónja, ám csakúgy, mint a japán uralkodóé a 12. század végén, Kuroszava méltósága is névlegessé vált. Mégis bizonytalan, utolsó korszakaiban forgatta legmélyebb és leglátványosabb remekműveit.

Teljes Az árnyéklovas cikk itt

Történet

Ez a Kuroszava-alkotás a jól ismert hasonmás-effektusra épül: a XVI. századi Japánban a hadurak háborúi közepette egyikük életét veszti, végakarata szerint azonban halálát 3 évig titokban kell tartani és ezen idő alatt hasonmása (egy egyszerű tolvaj) kell átvegye a szerepét. A csere jól sikerül, de a 3 év egyszer akkor is letelik. Az ugyanazon színész által alakított kettős szerep egymásra vonatkoztatása önmagában elvont értelmezésekre csábít, a tolvaj jellemfejlődését is érdemes megfigyelni, de a film kivitelezése is pazar: igazi, hamisítatlan kosztümös Kuroszava-filmet láthatunk, melynek tökéletesen komponál és színeiben is kidolgozott jelenetein érződik, hogy azokat előre megfestette a rendező.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Díjak

Cannes (1980) – Arany Pálma

BAFTA (1981) – Legjobb rendezés, legjobb jelmeztervező

Az árnyéklovas (Kagemusha)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    8
  • A látogatók szerint
    10/10 · 11 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

akira kuroszava, az árnyéklovas előzetes, port, filmadatlap, film infó, kagemusha trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1980