/ /

Boszporusz felett a híd

Film

Színes film, 2007.


Történet

A Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc harmadik lélekútjának lenyomata.
Korábbi filmjeiben, a nagysikerű El Camino-Az út-ban a zarándok a keresztény misztika segítségével járja az utat, míg a Tibetben a lélek-ben a buddhizmus nyújt lelki táplálékot a vándornak. A Boszporusz felett a hídban az iszlám hitvilág adja a keretet, amin keresztül a szerző az időt vizsgálja.
A Boszporusz felett a híd bemutatja az iszlám hétköznapokban rejlő szépségeket, a nyugalmat, a mindent átható hitet, de láthatjuk a nehézségeket, a sok-sok küzdelmet is.
Egyetlen nap ősi ritmusát követve, hajnaltól, ébredéstől késő estig, az álmok kezdetéig nézhetjük végig az emberek életét a világörökség részét jelentő városok múltat őrző jelenében. Ősi mesterségeket, biblikus tájakat, nyüzsgő, sokszínű, élettel teli szukokat, medinákat, mecseteket és zarándokhelyeket láthatunk. A film kifejezi vonzalmunkat a távoli tájak, kultúrák iránt, ugyanakkor bemutatja az ott élők egy másik, számukra idegen világhoz fűződő vágyait.
Találkozhatunk azokkal a fiatalokkal, akik mindent elkövetnek, hogy kitörjenek az évszázadok óta szigorúan szabályozott életükből. Megismerhetjük kockázatos szökési terveiket, és Európával kapcsolatos vágyálmaikat. Így válik teljessé a kép egy világról, amit alig ismerünk, s ezért sok esetben félelemmel tölt el minket.A megismerés a kultúrák, vallások, emberek között hidat épít.  Ez teszi lehetővé, hogy mindkét irányba átjárjanak rajta.
(www.filmajanlo.hu)

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Film értékelése

  • Szerinted mennyire jó a film?

Címkék

tolvaly ferenc, boszporusz felett a híd, port, filmadatlap, film infó, film, történet, story, magyarul, online, 2007