/ / /

Képzelt forradalom avagy Osztrák Magyar Románia

Film

Színes és fekete-fehér film, , 2005.


,

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

37. Magyar Filmszemle – Budapest, 2006. január 31– február 5.., Dokumentumfilmek

· írta

Nem voltak nagy elvárásaink a filmszemle dokumentumfilm-kínálatát illetően. Épp ezért kevés csalódás is érhetett a nézőtéren. Kiugró teljesítményekre, nagy meglepetésekre nem számítottunk, mégis számtalan értékes pillanatot szereztek az alkotók műveikkel.

Teljes Képzelt forradalom avagy Osztrák Magyar Románia cikk itt

Történet

1956. augusztus 28-án éjjel egy aradi római katolikus pap és legközelebbi barátai Bukarestbe érkeznek megdönteni a román kommunista diktatúrát.
"A terv a következő: a hargitafürdői csoport Brassóba megy, ahol Szoboszlay vezetésével, a Fantanaru traktorgyárban dolgozó fiának segítségével fellázítják a munkásokat, elfoglalják a bodi rádióadót, és közzéteszik a Keresztény Munkáspárt programját. A székelyföldi csapat második része Bukarestbe utazik, ahol Huszár már várja őket, bevárják Draganita tankegységeit, majd a fellázított munkássággal elfoglalják a belügyminisztériumot, a postát és a telefonközpontot, a rádiót, s végül a kormány épületét."
Milyen hosszú az út a békepapságtól a forradalomig?

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Díjak

Lakitelek 56-os Filmfesztivál (2006) Dokumentumfilm kategória díja; MADE 13 nap remény Filmfesztivál (2006) A Duna Televízió díja; Film.dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál (2006) A Magyar Kulturális Intézet díja

Képzelt forradalom avagy Osztrák Magyar Románia

Film értékelése

  • A látogatók szerint
    8/10 · 2 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikk

Címkék

zágoni balázs, képzelt forradalom avagy osztrák magyar románia, port, filmadatlap, film infó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2005