/ /

VIII. Henrik magánélete

(The Private Life of Henry VIII.)

Film

Fekete-fehér , , , , , 1933.


VIII. Henrik magánélete

The Private Life of Henry VIII.


,

, , , , , ,


35 mm

http://www.imdb.com/title/tt0024473/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

Az első világhírű magyar filmes életútja

· írta

Egyéb nagy történetekhez hasonlóan a filmtörténetnek is megvannak a maga nagyjai. Vannak nagy rendezők, nagy színészek, nagy producerek – és a sor hosszú, hiszen a stáblista minden egyes „tételének” megvan a maga elitje. A kategóriákat persze tovább lehet finomítani, eljátszván például a „jó” és a „nagy” jelzők közötti értelmezésbeli különbségekkel, vagy a „kismester”, „nagymester”, ne adj isten, „zseni” főnevekhez köthető spekulatív fejtegetésekkel.

Teljes VIII. Henrik magánélete cikk itt

Történet

Hogyan szabaduljunk meg feleslegessé vált feleségeinktől? VIII. Henrik, Anglia királya, aki hatszor nősült, a lehető legextrémebb megoldásokat találta ki, míg összetalálkozott Catherine Parr-ral, a kardos menyecskével. Az intrikák és hálószobatitkok szemszögéből portrét festve az udvarról és a korról, a történet középpontjában az uralkodó hat felesége áll, melyek közül kettőtől elvált, egy meghalt az örökös megszülésekor, kettőt lefejeztetett, csak egynek volt akkora szerencséje, hogy özvegyként megúszta a dolgot. Korda filmje nem akar történelmi tanulmány lenni, "csupán" egy fergeteges szatíra az igen nagytermészetű királyról.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Díjak

Oscar-díj (1934) - Legjobb férfi alakítás: Charles Laughton

VIII. Henrik magánélete (The Private Life of Henry VIII.)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    7
  • A látogatók szerint
    10/10 · 6 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

korda sándor, viii. henrik magánélete, port, filmadatlap, film infó, the private life of henry viii., film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1933