Az ötödik pecsét
Fábri Zoltán
1976
Az ötödik pecsét

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az ötödik pecsét

Színes, magyar, 107 perc, 1976
Eredeti cím
Az ötödik pecsét

Történet

Egy józsefvárosi kocsma asztaltársaságának tagjai egészen 1944-ig rendszeresen összejárnak. A nyilas korszak azonban szétrobbantja ezt az asztaltársaságot is. A történelem nehéz napjaiban az eddig minden politikai kérdéstől, döntéstől visszahúzódó kisemberek életük árán is a tisztesség, emberség mellett döntenek. Egy közülük azonban kénytelen látszólag másként cselekedni.

Ezt írtuk a filmről:

Don Juan, a dán királyfi – Cserhalmi György aránytalan portréja

Cserhalmi örök nyughatatlanként jelent meg a ’70-es évek elején a színpadon és a filmvásznon. Hamlet, Don Juan és Coriolanus szerepében ünnepelte a kritika. A ’80-as években Jancsó, Bódy, Lugossy, András és Tarr „állandó” színésze, majd szinte alkotótársa lett. A rendszerváltás generációjának is meghatározó alakja maradt. Színházcsináló, aki idén, halkan ünnepelte hetvenedik születésnapját.

Tanulmány, 2018. október 4. – írta

Régi és új – Rendezőportrék: Fábri Zoltán

Fábri Zoltán életműve a klasszikus és a modern filmtörténeti korszak határán formálódott, hagyomány és megújulás kölcsönös, kettős erőterében. Az irodalmi ihletés, a felfokozott drámaiság, a filmkép és a filmtér kifejezőerejének plasztikussága Fábri filmjeit az expresszionista és a lírai realista stílushagyománnyal rokonítja, az emlékezés-dramaturgia és az időfelbontásos elbeszélő-szerkezet pedig az ötvenes-hatvanas évek modernizmusának hatása az életműben.

Tanulmány, 2004. január 15. – írta
Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat