/ /

A torinói ló

(The Turin Horse)

Film

Színes és fekete-fehér , , 2011.


The Turin Horse

A torinói ló


,

,

, ,


http://www.imdb.com/title/tt1316540/

Kritika a Filmtetten

Tarr Béla: A torinói ló

· írta

Sötétség borítja be Tarr Béla utolsó(nak mondott) mozijának szereplőit. De vajon tényleg olyasféle homály ez, amilyen Nietzsche tudatára borult, miután a kínzástól megvédte a címszereplő lovat? A módszeresen kihunyó fények opusa, A torinói ló sokban hasonlít a Sátántangó utolsó fél órájának önmagába zárkózó és mindent beborító, harangkongatott feketeségéhez. De vajon továbblép-e ebből, vagy megmarad az életmű jellegzetességeit összefoglaló zárófilmnek?

Teljes A torinói ló kritika itt

Történet

A torinói ló egy család története, akiknek megélhetését egy öreg ló biztosítja, aminek élete lassan a végéhez közelít... A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

A torinói ló (The Turin Horse)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    8
  • A látogatók szerint
    9/10 · 29 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

hranitzky ágnes, tarr béla, a torinói ló, port, filmadatlap, film infó, the turin horse, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2011