/ /

Amerikai nagybácsim

(My American Uncle)

Film

Színes és fekete-fehér , , , , 1980.


Amerikai nagybácsim

My American Uncle

Mon oncle d'Amérique


, , , , ,

,


35 mm

http://www.imdb.com/title/tt0081176/

Kapcsolódó cikk a Filmtetten

A vágy alakzatai – Alain Resnais-portré 2.

· írta

Resnais, aki a hatvanas évek elején a francia újhullám formanyelvi újításainak egyik meghatározó egyénisége volt, a hetvenes-nyolcvanas években elkezd történeteket mesélni és a fősodorba tartozó szórakoztató filmek kliséire építi történeteit. Bár a töredékes és elliptikus elbeszélésmód itt is megmarad, az időszerkesztés mégis visszatér egy hagyományosnak mondható mederbe.

Teljes Amerikai nagybácsim cikk itt

Történet

A történetben nem képzelt tudósról van szó: a film főalakja Henri Laborit, az orvos és teoretikus, akinek az emberi faj lehetőségeit tárgyaló könyvei rendkívül népszerűek Franciaországban. Patkánykísérletekkel bizonyította, hogy konfliktushelyzetben az ember három lehetőség közül választ: felveszi a harcot, elmenekül, vagy elfojt és rosszul lesz. Három párhuzamos életút bomlik ki a filmben: a színésznőé, aki kitér a problémák elől (menekül), az első generációs értelmiségi férfié, aki szembeszáll, harcol korlátaival, valamint a sikeres karrierjét építő értelmiségié, aki a válsághelyzettel nem tud megküzdeni, belebetegszik. Mind Laborit, mind Resnais a "menekülésben" látja az egyetlen, válságból kivezető utat. A tudományos téziseket bemutató, elgondolkodtató filmnek meglepően nagy közönségsikere volt, s a kezdeti fanyalgás után a kritika is elismerte.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Amerikai nagybácsim (My American Uncle)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    9/10 (1 értékelés, 1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikk

Címkék

alain resnais, amerikai nagybácsim, port, filmadatlap, film infó, my american uncle, mon oncle d'amérique, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1980