Felvidék (Horná zem)

Felvidék

Horná zem

Caught in between

http://www.hornazem.eu/

Történet

A Felvidék című animációs dokumentumfilm egy olyan történelmi eseményt dolgoz fel, melyről kevesen tudnak: a II. világháború után Magyarország és Csehszlovákia között lakosságcserét hajtottak végre az akkori vezetők. A csehszlovák területen élő magyarokat erőszakkal telepítették Magyarországra, míg a Magyarországon élő szlovákok önként költözhettek vissza.

A rendező érzékeny módon mutatja be mindkét oldalról az áttelepítések emberi életekre gyakorolt hatását, a filmet saját családjának történetébe ágyazza be.

Az animációs technikát a rendező kreatívan ötvözi az élő felvételekkel, interjúkkal, archív anyagokkal. Egyszerű emberek történeteit halljuk, melyekkel könnyen azonosulunk, magyarok és szlovákok személyes tapasztalatai rajzolják fel a máig is kiható eseményeket. Plančíková nemcsak az idős generáció tagjait szólaltatja meg, hanem a fiatalokat is, akik próbálják meghatározni identitásukat, szlovákságukat és magyarságukat egyaránt. Bár a történelem mély sebeket ejtett az idős generáció testén, a fiatalok megértve a történteket túl tudnak lépni a múlt sérelmein és jól érzik magukat ott, ahol élnek.

Az egyes történeteket az archív felvételek és animációs betétek teszik teljessé, a megrázó elbeszéléseket oldják az animációs képsorok. Az emlékek szó szerint életre kelnek, régi fotók és tárgyak sejlenek fel stop-motion képsorokban, országhatárok rajzolódnak ki magokból, és naplóra vetített mozgóképek idézik fel a múltat.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!