/ /

Talpuk alatt fütyül a szél

(The Wind Blows Under Your Feet)

Film

Színes , , , 1976.


Vântul fluieră sub tălpile lor

The Wind Blows Under Your Feet

Talpuk alatt fütyül a szél


,

, , , , , , ,


http://www.imdb.com/title/tt0075305/

Kritika a Filmtetten

Magyar százhúszak – Szomjas György: Talpuk alatt fütyül a szél, 1976

· írta

A korábban rövid- és dokumentumfilmeket készítő, a Balázs Béla Stúdió egyik vezéralakjának számító Szomjas György 1976-ban leforgatott egy teljesen előzmények nélküli mozit, amely azóta is a magyar filmtörténet talán egyik legnagyobb paradoxonjának számít. Szomjas ugyanis nem kevesebbre tett kísérletet, mint hogy a westernfilmet sikeresen elvegyítse a betyár néphagyománnyal. És miközben minden filmelméleti ismeretem mellett a józan ész is azt mondatja velem, hogy ilyen műfaj nem létezhet, mégis úgy tűnik, hogy a Talpuk alatt fütyül a szél az egyetlen példája a magyar westernnek.

Teljes Talpuk alatt fütyül a szél kritika itt

Történet

Az 1830-as évek betyárvilágában játszódó „eastern” főhőse, Farkos Csapó Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Az elszegényedett dzsentriivadék csendbiztos, Mérges Balázs is csak tessék-lássék veszi üldözőbe az elhíresült betyárvezért, egészen addig, míg Gyurka a vezéri babérokra törő, intrikus Jeles Matyi miatt pásztort nem öl.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Talpuk alatt fütyül a szél (The Wind Blows Under Your Feet)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    9/10 (1 értékelés, 1 kritika)
  • A látogatók szerint
    8 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

szomjas györgy, talpuk alatt fütyül a szél, port, filmadatlap, film infó, the wind blows under your feet, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 1976