/ /

Spielberg Spielbergről

(Spielberg on Spielberg)

Film

Színes film, , 2007.


Spielberg Spielbergről

Spielberg on Spielberghttp://www.imdb.com/title/tt1073515/

Történet

A TCM alkotói retrospektíveket és alkotói portréfilmeket párosító sorozatának legújabb darabja a Brando és a Scorsese on Scorsese után Steven Spielberg életművét mutatja be. A Richard Schickel filmtörténésszel folytatott beszélgetés a rendező majd negyvenéves pályafutását foglalja össze.

Az egyik csúcspont természetesen a Cápa elkészítése, amellyel kapcsolatban Spielberg felidézi, hogy a mechanikus makettcápával való elégedetlenségük késztette arra, hogy „a cápa megmutatása nélkül teremtsék meg a cápa érzetét” – és ez a módszer végül „hozzávetőleg 175 millió dollár pluszbevételt eredményezett”. A rendező kényszeredetten visszaemlékszik arra a csereüzletre is, amit George Lucas ajánlott neki annak idején – a már előkészítés alatt álló Harmadik típusú találkozásokból való részesedésért cserébe a Csillagok háborúja bevételéből kaphatott jutalékot Spielberg. Hozzáteszi: az ügyletből végül anyagilag ő jött ki sikeresebben. Őszintén felidézi azokat a kritikákat is, amelyeket a Meztelenek és bolondok című félresikerült vígjátékért kapott. Ezek a tapasztalatok is közrejátszottak abban a nagy visszatérésben, melyet a következő két kasszasiker, Az elveszett frigyláda fosztogatói és az E.T. elkészítése jelentett. Spielberg izgalmasan mesél John Williams kiemelkedő szerepéről („zenéjével újraírja a filmjeimet”), és arról, hogy E.T.-ben az ő szárnyaló hegedűszólamai teremtették meg annak az érzetét, hogy azok a földönkívülit szabadító biciklik tényleg a fellegekbe emelkednek. Következő munkája, a Bíborszín („az első felnőttfilmem”) átvezet Spielberg komoly hangvételű darabjaihoz (Schindler listája, Ryan közlegény megmentése), végül a beszélgetés az elmúlt években készült munkák (A.I. – Mesterséges értelem, Különvélemény, Világok harca, München) elemzésével zárul.

Hibás adatok? Klikk ide és jelents!

Spielberg Spielbergről (Spielberg on Spielberg)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    7/10 (1 értékelés, 1 kritika)
  • Szerinted?

Címkék

richard schickel, spielberg spielbergről, port, filmadatlap, film infó, spielberg on spielberg, film, történet, story, magyarul, online, 2007