/ /

Engedj be!

(Let the Right One In)

Film

Színes , , , 2008.


Engedj be!

Let the Right One In

Låt den rätte komma in


, , , ,

,


35 mm

http://vampir.prj.hu

http://www.imdb.com/title/tt1139797/

Kritika a Filmtetten

Tomas Alfredson: Låt den rätte komma in / Engedj be!

· írta

Gondolom, senki nem bánja, ha TIFF-es utórezgésként a fesztivál – és most meg merem kockáztatni a szót – legzseniálisabb filmjéről írok. Ha egy film megérdemli a pozitív kritikát, és ráadásképp még néhány szép szót, akkor ez biztosan az. Barátságos, nem mindennapi vámpírsztori a barátságtalan, zord skandináv filmek világából.

Teljes Engedj be! kritika itt

Történet

Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a 80-as évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Próbálja ép bőrrel megúszni, hogy osztálytársai állandó jelleggel terrorizálják. Otthon – ahol édesanyjával kettesben élnek – titkon sorozatgyilkosokról szóló újságkivágásokat és más hasonló dolgokat gyűjt. Egy nap egy fán, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak. Oskar eközben megismerkedik Elivel, aki a szomszéd lakásba költözött egy idősebb férfival – akiről a néző hamarosan azt feltételezheti, hogy az apja. A kis Eli ugyanolyan magányos, mint Oskar, így hamar barátságot kötnek.

Az Engedj be! John Ajvide Lindqvist bestsellerén alapul, ami hatalmas siker volt Svédországban, s úgy tűnik, a nemzetközi közönséget is meghódítja. Tomas Alfredson adaptációja – amely önmagában is nagyszerű alkotás – minden bizonnyal hozzájárul majd a mű világsikeréhez. A film – amely Morrissey Let the Right One Slip In című dalából kölcsönzi címét – időnként hátborzongató, sokkoló és félelmetes, de mindezeken túllépve hangulatos, intelligens, a felnőtté válás elutasításáról, barátságról és végzetről szóló meséjével a rendező megindító és irodalmi módon éleszti újra a jó öreg vámpírtematikát. A dán–svéd Hoyte van Hoytema operatőri munkája pedig gyönyörű.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrent oldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Hibás adatok? Nem működő videó? Klikk ide és jelents!

Díjak

Göteborgi Filmfesztivál (2008)

  • Nordic Film Prize: Legjobb film – Tomas Alfredson
  • Nordic Vision Award: Legjobb operatőr – Hoyte van Hoytema

Tribecai Filmfesztivál (2008)

  • Best Narrative Feature – Motion Picture
Engedj be! (Let the Right One In)

Film értékelése

  • A Filmtett szerint
    10
  • A látogatók szerint
    9/10 · 195 értékelés (1 kritika)
  • Szerinted?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

tomas alfredson, engedj be! előzetes, port, filmadatlap, film infó, let the right one in trailer, låt den rätte komma in trailer, videó, film, kritika, történet, story, magyarul, online, 2008