/ /

Ferenczi Gábor

Rendező, forgatókönyvíró, szereplő, operatőr. Született: .


Magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, tanár. Számos dokumentum-, kisjáték-, reklámfilm, valamint televíziós magazinműsor rendezője, operatőre. Még középiskolásként, 1967-ben eljátszotta Sándor Pál Bohóc a falon című filmjének főszerepét, azóta is több magyar filmben szerepelt.

1974-ben szerzett építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Majd jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1984-ben film- és tévérendezőként végez. Tanárai Fábri Zoltán és Gábor Pál. 1984 és 1988 között a Mafilm Alkotó Iroda tagja, a Hunnia Filmstúdió dramaturgja, több játékfilmben és tévéfilmben asszisztens, a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja.

1989-től szabadfoglalkozású filmrendező, dokumentumfilmeket, televíziós magazinműsorokat, referenciafilmeket, valamint számos reklámfilmet rendez.

2003-től az ELTE Bölcsészettudományi Kar Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének Filmelmélet és Filmtörténet szakán óraadó tanár. 2004–2009-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít, 2008-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció tanszékének adjunktusa.

Díjai

  • 2009 – Magyar Filmszemle – a legjobb tévéfilm díja (A barátkozás lehetőségei)
  • 2003 – Balázs Béla Díj, Tolerancia-díj, Magyar Filmszemle – Schiffer Pál Emlékdíj,
  • 2003 – Független Filmek Fesztiválja – a legjobb rendezés díja (Magamról röviden csak annyit…)
  • 2002 – Kamera Hungária – dokumentumfilmes díj (…Van a börtön, babám)
  • 1998 – Magyar Filmszemle – a legjobb dokumentumfilm díja (Megyek a TB-be)
  • 1993 – Tolerancia-díj 2. fokozat (Kitoloncoltak)
  • 1984 – Filmfőiskolák Fesztiválja (München) – A legjobb főiskolás program díja, különdíj (Egy marék por)

Ferenczi Gábor filmjei