Révész Bálint

Ezt írtuk róla

„Lövöldözős videójátékban játsszuk el, hogyan vitték el a zsidókat” – Beszélgetés Révész Bálinttal, a Nagyi Projekt (Granny Project) rendezőjével

2018. május 28.

Május 30-án a TIFF-en vetítik az elmúlt évek egyik legeredetibb, legfrissebb magyar dokumentumfilmjét, a Nagyi Projektet. Révész Bálinték három nagymama, egy angol kódfejtő, egy magyar holokauszt-túlélő és a Harmadik Birodalomba beleszerető német sorsán keresztül beszélnek az európai történelemről, valamint az unokákat és nagyszülőket összekapcsoló, euforikus kapcsolatról. A film rendezőjét az indonéziai dzsungel közepén értük utol, hogy populista ideológiák és világháborús videójátékok mellett arról is beszéljünk vele, miért adták eredetileg azt a címet a filmnek, hogy A bennünk élő náci.

Filmjei a Filmtetten

Ott torony volt

Színes dokumentumfilm, életrajzi, 103 perc, 2022
Producer

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta. A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel.

Elolvasom a kritikát

Uprooted - The Olympic Tribe

Színes dokumentumfilm, tévéfilm, 54 perc, 2021
Rendező

A film egy borneói őslakos közösség, Long Isun három tagját, három fivért kísér végig az erdőkből kivágott fák útján, és bemutatja, hogy hogyan lesz az őslakosoktól ellopott erdőkből olimpiai stadion.

Elolvasom a kritikát

Napszúrás

Színes kisjátékfilm, 2009
Szereplő

Két nő találkozásának története. Maja tizenhét éves, még maga is gyerek, de már van egy kisbabája, akivel egy nevelőintézetben él. Egyszerre küzd az anyaszereppel és a szabadságvággyal. Sorsa fordulóponthoz ér, amikor új nevelőt kap, a negyvenéves Rózsa személyében. Maja és Rózsa megváltoztatják egymás életét, s találkozásuk az alig féléves gyerek sorsát is meghat [...]

Kapcsolódó cikkek:

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat