Thomas Bidegain

Thomas Bidegain

Ezt írtuk róla

„Koreai maffiával izgalmasabb” – Interjú Thomas Bidegain forgatókönyvíróval

2015. október 16.

Olyan történetet kell írni, amilyet korábban még senki sem látott, vallja Thomas Bidegain, és úgy gondolja, bár zsánerfilmekkel játszanak, fontos, hogy mindig mondjanak valamit a világról. Legutóbb ez az Arany Pálma-díjas Dheepannal, és a szintén Cannes-ban díjazott börtönfilmmel, A prófétával is sikerült. A francia Scorsesének tartott Jacques Audiard forgatókönyvíró-társával beszélgettünk.

Filmjei a Filmtetten

CODA

Színes vígjáték, filmdráma, zenés, 111 perc, 2021
Író

Siket szülők gyermekeként Ruby az egyetlen halló személy a családjában. Amikor a család halászati vállalkozása veszélybe kerül, Ruby a zene iránti vonzalma és a szülei elhagyásától való félelme között őrlődik.

Elolvasom a kritikát

Stillwater

Színes bűnügyi, filmdráma, 139 perc, 2021
Forgatókönyvíró, Producer

A Stillwater egy oklahomai olajfúró munkás (Matt Damon) útját követi, aki Marseillesbe megy, hogy meglátogassa a lányát, aki egy francia börtönben ül egy olyan gyilkosságért, amit – állítólag -nem ő követett el. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrend útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztárra mossa a lánya nevét. Közben barátságot köt egy helyi [...]

Elolvasom a kritikát

Medvevilág Szicíliában

Színes kalandfilm, animációs film, 2019
Forgatókönyvíró, Szereplő

A medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy a városokban élelemhez jussanak, és megtalálják régen elvesztett fiát. Miután túlélnek egy szörnytámadást, és legyőzik a gonosz herceget, a medvék és az emberek békében élnek egymás mellett – egy darabig.

Elolvasom a kritikát

The Sisters Brothers

Színes vígjáték, western, 121 perc, 2018
Forgatókönyvíró

Oregonban, az 1850-es években egy aranyásó menekülőre fogja a hírhedt bérgyilkos páros, a Sisters fivérek elől.

Elolvasom a kritikát

Dheepan - Egy menekült története

Színes bűnügyi, filmdráma, 109 perc, 2015
Forgatókönyvíró

Dheepan Srí Lanka-i tamil, akinek menekülnie kell hazájából. Franciaországban próbál új életet kezdeni: egy lakótelepen lesz gondnok. A többi menekülttel és a helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával.

Kapcsolódó cikkek:

A Bélier család

Színes vígjáték, családi, 106 perc, 2014
Forgatókönyvíró

Paula Bélier első látásra egy átlagos tinédzser életét éli egy francia kisvárosban: gimnáziumba jár, fiúzni akar, legjobb barátnőjével bandázik iskola után és nagyon szeretne énekfakultációra járni. Egy fiú kedvéért. Már a meghallgatáson kiderül, hogy kivételes zenei tehetsége van, és tanára komoly esélyét látja, hogy a lány egy menő párizsi iskolában fejleszthesse hangját. Ám [...]

Elolvasom a kritikát

A próféta

Színes bűnügyi, filmdráma, 155 perc, 2009
Forgatókönyvíró

Malik El Djebena-t hat év börtönbüntetésre ítélik. Amikor a 19 éves, írni és olvasni nem tudó fiatalember a börtönbe érkezik, elesettebbnek és kiszolgáltatottabbnak tűnik, mint a többi elítélt. A korzikai maffia feje, aki a börtönt is uralja, kisebb feladatok elvégzésével bízza meg, tanítani kezdi, és a bizalmasává fogadja. Ám Malik bátor és gyorsan tanul, önálló terveket sző.

Elolvasom a kritikát

Thomas Bidegain

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat