Ragályi Elemér

Ragályi Elemér

1957-tõl a Mafilmnél világosító, laboráns, segédoperatõr és felvételvezetõ volt. A Magyar Filmfőiskolán tanult, dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatõri diplomát. Az ún. „Illés-iskola" egyik stílusteremtő alakja, kézikamera-kezelése és világítástechnikája a 70-es években ismertté tette. Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel, Szomjas Györggyel is.

Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki A legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), Érdemes művész, Kiváló művész (1985) és Kossuth-díjas (1991) is. 1982 és 1990 között a Magyar Filmfőiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE (Amerikai Operatõrök Szövetségének televíziós díja) legjobb operatõrnek járó díját a The Josephine Baker Story című HBO-produkcióért. Jelölték még az ACE díjára a Max and Helen és a Red King, White King című munkájáért. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatõre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták.

2008. szeptember 25. és október 5. között nemzetközi filmfesztivált rendeztek Reykjavíkban (Izland). Az esemény fődíjáért, az Arany Lunda díjért Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje is indult.

(Forrás: Wikipédia)

Ezt írtuk róla

Filmjei a Filmtetten

Budapest noir

Színes film noir, krimi, 2017
Operatőr

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az [...]

Kapcsolódó cikkek:

1945

Fekete-fehér filmdráma, történelmi, 91 perc, 2016
Operatőr

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Kapcsolódó cikkek:

Gondolj rám

Színes vígjáték, filmdráma, 103 perc, 2015
Operatőr

Dr. Borlainak rutinfeladat, hogy bizonyos betegeivel közölje valamelyes tapintattal azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt hátra. Egy szép – vagy inkább csúnya – napon kollégája ővele közli a rossz hírt. A mintaférj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor ördögi tervet eszel ki: szépen magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét, az anyját, hogy majd [...]

Kapcsolódó cikkek:

Kukoricasziget

Színes filmdráma, 100 perc, 2014
Operatőr

Grúziát és a vitatott státuszú Abháziát folyó szeli ketté. Az Inguri vize tavasszal termékeny földet hoz magával a Kaukázusból, sok kis szigetet teremtve útközben a folyómederben. Egy ilyen szigeten kezd el egy idős, abház parasztember kukoricát termeszteni tizenéves lányunokájával, azonban rendszeres és fenyegető látogatásokat kapnak a két nemzet határőrségétől.

Elolvasom a kritikát

Csudafilm

Színes vígjáték, 90 perc, 2005
Rendező, Forgatókönyvíró, Operatőr

Egyszer volt, hol nem volt egy ember, bizonyos Nikos a Baross téri aluljáró egy zugában. Itt talál rá két görög hagyatéki ügyvéd öltönyös-táskásan, és velük együtt a csoda. Vagyis valami Nikos-i szemmel elképzelhetetlen örökség: igazi luxus szálloda egy félszigetnyi területen; egy görög rokon végrendelkezésének köszönhetően. Először nem is érti, aztán meg ugyan [...]

Elolvasom a kritikát

Szerelemtől sújtva

Színes bűnügyi, filmdráma, romantikus, 85 perc, 2002
Operatőr

A még kislány Éva egy autóbaleset során elveszíti szüleit. Egy baráti család, Tibor és Klára fogadja örökbe a gyereket, hogy két nagyobb fiuk mellett felneveljék. Néhány évvel később - Éva ekkor tizenhárom éves - Tibor elcsábítja és magáévá teszi a kamaszodó lányt. Éva beleszeret nevelőapjába, testi - lelki rabjává válik. Klára, a nevelőanya, miután felfedezi kettej [...]

Kapcsolódó cikkek:

Anna Frank története

Színes életrajzi, filmdráma, tévésorozat, 120 perc, 2001
Operatőr

A háború kezdetekor csak egy kislány volt. A háború végére egy generáció hangjává változott át. A film érzékeny portré a holokauszt legismertebb naplóírójáról.

Jakob the Liar

Színes vígjáték, filmdráma, háborús, 120 perc, 1999
Operatőr
Ragályi Elemér

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat