/ /

Erdélyi Filmtár

Mi az az Erdélyi Filmtár?

Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis

Egy-egy dokumentumfilm átlagos „élete” jó esetben 5–6 év, az a periódus, amikor fesztiválokon vetítik, televíziócsatornákon sugározzák. Idővel, azonban a film témája aktualitását veszti, a felvételi technika lassan elévül, a film pedig kihull a köztudatból.

Az Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis (röviden: Erdélyi Filmtár) célja megakadályozni, hogy ezek a filmek nyomtalanul eltűnjenek. A film adatainak rögzítése mellett szándékunkban áll a film jogtulajdonosának beleegyezésével egy-egy példányt négy kolozsvári könyvtárba eljuttatni, ahol kutatók, a téma iránt érdeklődő személyek megnézhetik az illető filmet.

Az erdélyi magyar dokumentumfilmek meghatározásakor a tágabb értelmezést használtuk, így annak tekintünk minden erdélyi alkotó által készített, illetve Erdélyben forgatott, erdélyi témájú dokumentumfilmet.

Szeretnénk minél teljesebbé tenni az adatbázist, ezért amennyiben adatokkal szeretné kibővíteni azt, illetve észrevételei vannak a listában szereplő adatokkal kapcsolatban, kérjük írjon a zagoni.balint@filmtett.ro címre.

A projektben együttműködik a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Sapientia EMTE, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Tranzit Alapítvány. Támogató a Bethlen Gábor Alap.

Zágoni Bálint,
projektvezető


Józsi nővér és a sárga bicikli

Színes film, 60 perc, 2005. Rendező: Zsigmond Dezső.

Székely József, a legmagasabban fekvő erdélyi községben, Kommandón teljesít egészségügyi asszisztensi szolgálatot. Itt, a világtól elzárva különösen egymásra szorulnak az emberek. Józsi nővér „mentőautója” - jellegzetes sárga biciklije - a falu legkülönbözőbb pontjain tűnik fel: betegek házai, a rendelő, a sportpálya, a kocsma előtt…

9

Új Eldorádó

Színes film, 73 perc, 2004. Rendező: Kocsis Tibor.

10

Viva Constanţa!

Színes film, 44 perc, 2007. Rendező: Ambrus Emese.

A 40 éves Tudor Lakatos a somkutai romanegyed tanára, Elvis Presley imitátorként szeretne ismerté válni. Roma nyelvre fordítja a rock and roll király dalait, majd egy napon Elvis Rromano néven elindul gitárjával Konstancára, hogy elismerő hírnevet szerezzen magának és az általa képviselt rock and rrom-nak.

10

Két hét pihenő

Fekete-fehér film, 55 perc, 2003. Rendező: Surányi Z. András.

Márika 1947-ben tizenhét éves árva leányként került a Visky családhoz. Visky Ferenc református lelkészt 1958-ban a szekuritáte letartóztatta. A bíróság államellenes összeesküvés vádjával 22 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Feleségét hét gyermekkel kitelepítették. Márika ragaszkodott ahhoz, hogy az asszonnyal és a kicsikkel maradjon. A hatóság emberei tétovázva és értetlenül,...

9

Poros öltöny (Dusty Suit)

Színes magyar–román dokumentumfilm, 83 perc, 2007. Rendező: Bálint Arthur.

Frici nagyon régen zenész és énekes volt, de feleségét zavarta, hogy mindig úton van, ezért eladta a hangszerét. Az élete attól kezdve megváltozott. Kétkezi munkából tartja el családját, és csak ritkán van alkalma színpadra kerülni. Néha meghívják tánctáborokba énekelni, ilyenkor előjönnek a régi emlékek, és keseregni kezd, hogy egy asszony miatt eladta a hangszerét, pedig lehetett volna úriember...

9

Misike

Színes magyar–román dokumentumfilm, 62 perc, 2009. Rendező: Székely Róbert.

A film különféle szituációkon alapuló szocio-dokumentumfilm, mely egy kisgyermek, a 8 és fél éves Misike sorsán keresztül mutatja be a város szélén élő emberek életét és környezetét.

9

Balkán bajnok

Színes film, 87 perc, 2006. Rendező: Kincses Réka.

"A Balkán Bajnok édesapám, Kincses Előd portréja. A történet két idősíkon fut: `89 végétől, a 2004-es választásokig; valamint a 2004-es válsztási kampány alatt. A kampány zártával a győztesek ünnepelnek. Kincses Előd nem ünnepel. Ő vesztes. A rendszerváltás és a választások vesztese. Erdélyi Don Quijote. Tőkés László ügyvédjeként vált ismertté, rövid ideig vezető szerepet töltött be...

9

Mátyás, Mátyás

Színes magyar animációs film, dokumentumfilm, 13 perc, 2009. Rendező: Felméri Cecília.

Animációs dokumentumfilm 13 percben Kolozsvár helyi lakosairól, és arról, mennyire ismerik városuk híres szülöttét, Mátyás királyt.

8

Előzetes a Filmtetten