/ /

Erdélyi Filmtár

Mi az az Erdélyi Filmtár?

Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis

Egy-egy dokumentumfilm átlagos „élete” jó esetben 5–6 év, az a periódus, amikor fesztiválokon vetítik, televíziócsatornákon sugározzák. Idővel, azonban a film témája aktualitását veszti, a felvételi technika lassan elévül, a film pedig kihull a köztudatból.

Az Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis (röviden: Erdélyi Filmtár) célja megakadályozni, hogy ezek a filmek nyomtalanul eltűnjenek. A film adatainak rögzítése mellett szándékunkban áll a film jogtulajdonosának beleegyezésével egy-egy példányt négy kolozsvári könyvtárba eljuttatni, ahol kutatók, a téma iránt érdeklődő személyek megnézhetik az illető filmet.

Az erdélyi magyar dokumentumfilmek meghatározásakor a tágabb értelmezést használtuk, így annak tekintünk minden erdélyi alkotó által készített, illetve Erdélyben forgatott, erdélyi témájú dokumentumfilmet.

Szeretnénk minél teljesebbé tenni az adatbázist, ezért amennyiben adatokkal szeretné kibővíteni azt, illetve észrevételei vannak a listában szereplő adatokkal kapcsolatban, kérjük írjon a zagoni.balint@filmtett.ro címre.

A projektben együttműködik a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Sapientia EMTE, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Tranzit Alapítvány. Támogató a Bethlen Gábor Alap.

Zágoni Bálint,
projektvezető


Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története

Színes magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2009. Rendező: Szőczi Árpád.

Két francia-kanadai, Michel Clair, volt Québec-i tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere Temesvárra utaztak, hogy titokban tévéinterjút készítsenek Tőkés Lászlóval. Így vette kezdetét az a két napon át tartó macska-egér játék, ami a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosrendőrség között zajlott. A teljes történet most kerül először...

8

Előzetes a Filmtetten

Tinka

Színes film, 81 perc, 1999. Rendező: Sztanó Hédi.

Sajátos posthumus-portré dr. Martin György néptánc- és népzenekutatóról. Az európai néptánckutatás Bartókjaként számon tartott tudósra és briliáns táncosra rendezővé lett egykori tanítványa, özvegye, erdélyi paraszttáncosok, nyírségi cigányok, tudóstársak, emlékeznek tánccal, szóval, archív táncfilmek segítségével.

9

Ikrek

Színes film, 70 perc, 2005. Rendező: Bálint Arthur.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár, akik úgy hasonlítottak egymásra, mint két tojás. Habár közeledtek az 50-hez és még nem volt asszonyuk, azért látszólag jól érezték magukat. Egész nap serényen dolgoztak a mezőn, de néha szakítottak egy kis időt a lelkük szépítgetésére is. Ilyenkor Lajos leheveredett a szénaboglya tövébe és rajzolgatott, testvére Sándor, pedig verseket írt. Szerelmes...

8

Made in Romania

44 perc, 2004. Rendező: Vitézy Zsófia.

Egy moldvai csángó faluban pár gyerek elhatározta, hogy újságot készít. Az újságban falujukról, életükről, vágyaikról írnak. A magyar filmesek arra kérték a gyerekeket, hogy hozzanak létre egy filmet hasonló tartalommal. A magyar stáb és a moldvai gyerekek közös alkotása a Made in Romania.

9

Imre bácsi

Színes dokumentumfilm, 52 perc, 2008. Rendező: Dékány István.

Nagy Imre hozzátartozói, ismerősei: Kuruczné György Zsuzsanna, Apor Mária, Takács István, Kányádi Sándor, János Pál, Pataki Imre, Gazda József, Csibi Orbán Zsófia, Vetró András, Dóczy András, Ferenczi Jolán vallanak a mesterhez fűződő viszonyukról.

9

Hegyivadász a Kárpátokban (Gyimesi-szoros, 1944)

Színes film, 59 perc, 2003. Rendező: Osgyáni Gábor.

A Gyimesi-szoros 1944 szeptemberében súlyos védelmi harcok színtere volt. A harcokról a védelmet irányító parancsnok, Sebő Ödön főhadnagy 1999-ben megjelentette visszaemlékezéseit. 2003 nyarán az egykori katonatiszt visszatér a helyszínre... Filmünk a helyi közösség kulturális emlékezetét hitelesen bemutató szemtanúk, és a tájban megtalálható nyomok segítségével mutatja be az egykor történte...

10

Imádság (The Prayer)

Színes film, 27 perc, 2007. Rendező: Mohi Sándor.

Egy idős paraszt házaspár utolsó öt éve, küzdelme a mindennapi megélhetésért, a létért.

8

Mámó

Fekete-fehér film, 68 perc, 1998. Rendező: Gulyás Gyula.

10

A kerekes mester

Színes film, 23 perc, 2000. Rendező: Fábián Kornélia.

A múltban a Székelyföldön igen jelentős megélhetési formát jelentettek azok a népi mesterségek, amelyekkel a mindennapi élet használati tárgyait állították elő az "ezermester" székelyek, s melyek ma egyre inkább feledésbe merülnek. A mestertudás őrzői, akár az oroszhegyi (Udvarhelyszék) Vass Áron bácsi, szívesen átadnák a kerekesség csínját-bínját bárkinek, aki kíváncsi rá.

8

Ez úgy igaz, ahogy hiszitek

55 perc, 2003. Rendező: Karácsony M. Erika.

Képzeljük el a katonát, aki hazajön a sok nyomorúságból, vesz egy nagy levegőt, és mókázni kezd. A rajta esett nagy szörnyűséget mókával üti agyon. Nagyotmondó mesékre, plautuszi katonatörténetekre bukkantunk a Kárpát- medencében.  Legtöbbjük arról szól, hogy amerre a magyar katona járt, milyen hatalmas dolgokat látni. Ma is élnek még olyanok, akik a háborúról és a hadifogságról...

10