/ /

Erdélyi Filmtár

Mi az az Erdélyi Filmtár?

Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis

Egy-egy dokumentumfilm átlagos „élete” jó esetben 5–6 év, az a periódus, amikor fesztiválokon vetítik, televíziócsatornákon sugározzák. Idővel, azonban a film témája aktualitását veszti, a felvételi technika lassan elévül, a film pedig kihull a köztudatból.

Az Erdélyi Magyar Dokumentumfilmes Adatbázis (röviden: Erdélyi Filmtár) célja megakadályozni, hogy ezek a filmek nyomtalanul eltűnjenek. A film adatainak rögzítése mellett szándékunkban áll a film jogtulajdonosának beleegyezésével egy-egy példányt négy kolozsvári könyvtárba eljuttatni, ahol kutatók, a téma iránt érdeklődő személyek megnézhetik az illető filmet.

Az erdélyi magyar dokumentumfilmek meghatározásakor a tágabb értelmezést használtuk, így annak tekintünk minden erdélyi alkotó által készített, illetve Erdélyben forgatott, erdélyi témájú dokumentumfilmet.

Szeretnénk minél teljesebbé tenni az adatbázist, ezért amennyiben adatokkal szeretné kibővíteni azt, illetve észrevételei vannak a listában szereplő adatokkal kapcsolatban, kérjük írjon a zagoni.balint@filmtett.ro címre.

A projektben együttműködik a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Sapientia EMTE, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Tranzit Alapítvány. Támogató a Bethlen Gábor Alap.

Zágoni Bálint,
projektvezető


Zúzmarakoszorút a sírra

50 perc, 1994. Rendező: Seregi Zoltán.

1983 januárjában egy dermesztően hideg hajnalon felakasztva találták Visky Árpád színművészt a Sepsiszentgyörgy melletti erdőben. Öngyilkosság, vagy politikai gyilkosság?! Ma sem tudni. Filmünk elsősorban nem is erre kíváncsi, inkább arra mennyire volt szükségszerű és törvényszerű e kitűnő művész sorsa a Ceausescu rendszerben, amely ellen gyerekkora óta folyamatosan lázadozott, tiltakozott, kiabált...

„Népzenebiológia” Lajtha László, a népzenekutató

Színes film, 42 perc, 2003. Rendező: Czigány Zoltán.

Lajtha László, Kossuth-díjas zeneszerző Bartók Béla és Kodály Zoltán kortársaként sajátos irányban folytatta a népzene gyűjtését és kutatását. Az együtt élő népek zenéjének és táncának kölcsönhatását vizsgálta. Gyűjtésének fő területeit járjuk végig megszólaltatva Lajtha egykori adatközlőinek utódait és leszármazottait, párhuzamba állítva a korabeli megállapításokat a mai helyzettel....