/ /

Kisjátékfilmek

Doodlebug

Fekete-fehér brit kisjátékfilm, 3 perc, 1997. Rendező: Christopher Nolan.

A főszereplő egy sarokban gubbaszt, és minden zajtól összerezzen. Egyetlen célja lecsapni a szobájában bujkáló bogarat. Hosszú idő után ez sikerül is, ám megjelenik a színen a férfi irreálisan nagy hasonmása, aki az addigi vadászra kezdi fenni a fogát.

10

Végtelen percek (Infinite minutes)

Színes magyar–román kisjátékfilm, 18 perc, 2011. Rendező: Felméri Cecília.

Egy nyári délután valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki menekül, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki... És ezek közt talán van némi összefüggés.

9

Előzetes a Filmtetten

Ariadné fonala

Színes magyar–román animációs film, kisjátékfilm, 9 perc, 2009. Rendező: Bertóti Attila.

Adott az ókori történet alaphelyzete: a labirintus, A Minótaurosz, Thészeusz, Ariadné, és persze a fonal. Indulhat a keresés!

9

Előzetes a Filmtetten

Ördögtérgye

Színes román–magyar kisjátékfilm, 19 perc, 2004. Rendező: Lakatos Róbert.

Balladisztikus szerelmi történet, humorral. Boszorkányos film arról, hogyan rontják meg félmeztelen boszorkák az ártatlan legényeket a Gyimesben. "Egy üdeje minden éjen éjfélekor jő be hejzám egy fehérnép. Kantárt üt a fejembe s én lóé változom abba a helybe. Aztán ül fel reám, s egész éjen egyet hajkász. Kerüljük a Világot."

9

Előzetes a Filmtetten

Kakukk (Cuckoo)

Színes magyar–román kisjátékfilm, 17 perc, 2008. Rendező: Felméri Cecília.

Kerekes János szeretője Máris, de a lányt a szülei a buta és gazdag Demicshez kényszerítik. Máris nem harcol Júliaként a szegény Jánosért; az a vágya, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Férjhez megy Demicshez, de megígéri Jánosnak, hogy az esküvő után először neki adja magát. Ekkor kezdődnek a bonyodalmak.

9

Előzetes a Filmtetten

Sztrájk (Stachka)

Fekete-fehér szovjet filmdráma, kisjátékfilm, 82 perc, 1925. Rendező: Sergei M. Eisenstein.

Oroszország egyik nagy gyárában sztrájkot szervez az illegális bolsevik szervezet annak ürügyén, hogy a gyári adminisztráció által igazságtalanul tolvajlással vádolt munkás öngyilkosságot követ el. Ebben a filmben nyer eredeti formát a rendező nyers, "brutális realizmusa" és merész, költői-allegórikus képszerkesztése.

9

Türelem (With a Little Patience)

Színes magyar kisjátékfilm, 13 perc, 2006. Rendező: Nemes Jeles László.

Egy irodista nő precíz munkafolyamata - egy arc rezzenései tíz percen keresztül. És egy férfi, aki várja az ablakon túl.

9

The Counterpart

Színes holland–magyar kisjátékfilm, 14 perc, 2008. Rendező: Nemes Jeles László.

Nehéz időkben és váratlan helyen a világ által elválasztott két régi barát újra találkozását.

9

Szél (Wind)

Színes magyar kisjátékfilm, 6 perc, 1996. Rendező: Iványi Marcell.

"1994 decemberében egy kurzuson Bíró Yvette azt a feladatot adta, hogy írjunk rövidfilmet Lucien Hervé Három asszonyság (Audincourt, Franciaország) című 1951-ben készült fekete-fehér fotójára. A képen három asszony áll egymás mellett a faluszélen. Mindhárman egy irányba néznek, valahová a képen túlra. A film hatperces snittben mutatja meg azt, amit nem látunk a Hervé-fotón." (Iványi Marcell) ...

9