/ /

Krimi filmek

Opera

Színes olasz giallo, horror, krimi, thriller, 107 perc, 1987. Rendező: Dario Argento.

Egy fiatal operaénekesnő egy pályatársát ért balesetnek köszönhetően kerül a csúcsra, ám egy megszállott rajongó kegyetlen gyilkosságokba kezd körülötte.

10

A múlt nélküli ember (Mies vailla menneisyyttä)

Finn–francia–német filmdráma, krimi, romantikus, vígjáték, 97 perc, 2002. Rendező: Aki Kaurismäki.

Egy ismeretlen férfi érkezik vidékről a fővárosba, ahol az első éjszaka úgy összeverik, hogy ettől kezdve emlékezetkiesésben szenved. Az Üdvhadsereg veszi gondjaiba, lakást, munkát, ruhát szerez neki. Hamarosan tapogatózó, félénk szerelmi viszonyba bonyolódik az egyik ápolónővel (Kati Outinen).

9

Előzetes a Filmtetten

Az eltűnés sorrendjében (In Order of Disappearance)

Színes norvég akciófilm, vígjáték, krimi, 116 perc, 2014. Rendező: Hans Petter Moland.

Nils Dickman útkarbantartó egy hófödte norvég kisvárosban. A közösség megbecsült tagja, épp megkapja az Év Polgára címet, amikor megtudja, hogy a fia kábítószer-túladagolásban elhunyt. Mivel nem hisz abban, hogy a fiú drogfüggő volt, elkezdi saját maga kideríteni a halála körülményeit. Nyomozását hullák sora szegélyezi...

9

Előzetes a Filmtetten

A Stendhal szindróma (La sindrome di Stendhal)

Színes olasz giallo, horror, krimi, thriller, 120 perc, 1996. Rendező: Dario Argento.

Anna Manni, a fiatal nyomozónő, egy megszállott gyilkos ügyében nyomoz. Anna a Stendhal szindróma néven ismert pszichoszomatikus betegségben szenved. A műalkotások olyan erősen hatnak a képzeletére, hogy hallucinálni kezd és szinte önkívűleti állapotba kerül tőlük. Amikor a gyilkos tudomást szerez erről, csapdába csalja Annát. A nő számára ez egy végeérhetetlen rémálom kezdetét jelenti.

9

A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo)

Színes dán–német–svéd krimi, thriller, 152 perc, 2009. Rendező: Niels Arden Oplev.

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje...

8