/ /

Történelmi filmek

Rob Roy

Színes brit történelmi, kalandfilm, 139 perc, 1995. Rendező: Michael Caton-Jones.

Az 1700-as években Skócia felvidékén a McGregor klán egyetlen sarja, Rob Roy a falu életének fellendítése érdekében kénytelen egy nemes segítségét kérni, aki hajlandó pénzt kölcsönözni. Ám Rob Royt kirabolják, s ezzel nemcsak adós marad, de a becsülete is odavész. A dühös férfi, akárcsak Robin Hood, útonállóként kénytelen küzdeni a családjáért és a becsületéért, s közben a skót nép...

8

Előzetes a Filmtetten

Róma visszaköveteli Cézárt (Rome Wants Another Caesar)

Színes olasz történelmi, filmdráma, 100 perc, 1974. Rendező: Jancsó Miklós.

A Tunéziában forgatott történelmi dráma, Numídia Észak-Afrikábanban játszódik Cézár uralkodásának utolsó napjaiban. A történet főszereplői néhány numídiai lázadó, aki Cézár uralma és a római elnyomás ellen küzd. Épp szervezkednek a diktátor ellen, amikor követ érkezik annak halálhírével, ami mindent megváltoztat.

Sodoma és Gomorra (Sodom und Gomorrha)

Fekete-fehér német–osztrák történelmi, filmdráma, 150 perc, 1922. Rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály).

A bibliai történet jelen idejű kerettörténetbe ágyazódik, négy cselekménysíkon bonyolódik. A látványos film igazi európai szuperprodukciónak számított, több mint egy évig készült, páratlanul nagyszabású díszletekkel és nemzetközi forgatócsoporttal. A mellékszereplők között ott találjuk Balázs Bélát és Willy Forstot is.

Szent Johanna (Saint Joan)

Fekete-fehér amerikai életrajzi, filmdráma, történelmi, 110 perc, 1957. Rendező: Otto Preminger.

7

Telemark hősei (The Heroes of Telemark)

Színes brit akciófilm, filmdráma, történelmi, 131 perc, 1965. Rendező: Anthony Mann.

A második világháborúban Németország elfoglalta Norvégiát. A mély fjordok rejtett zugaiban hozzákezdtek a nehézvíz előállításához, ami a készülő csodafegyver, az atombomba alapja. A norvég ellenállók rájönnek, min fáradoznak a németek, és értesítik a szövetségeseket. De vajon marad-e elég idő, hogy megállítsák a németeket?

7

Előzetes a Filmtetten

Tudor

Fekete-fehér román történelmi, filmdráma, 168 perc, 1963. Rendező: Lucian Bratu.

7

V. Henrik (Henry V)

Színes brit akciófilm, filmdráma, történelmi, romantikus, háborús, 137 perc, 1989. Rendező: Kenneth Branagh.

V. Henrik, az újdonsült, fiatal angol király - aki trón-várományos korában a korhely Falstaff oldalán tett kicsapongásaival szerzett magának kétes hírnevet - háborút indít a franciák ellen. Csodával határos módon legyőzi a túlerőben lévő ellenséget, elnyeri Katalin királykisasszony kezét, és végül a korona is méltó helyre kerül. A Sok hűhó semmiért mozi változata világhírű rendező-főszereplőjének,...

9