Ingmar Bergman szerelmei


A legutóbb megjelent Bergman-életrajzban (Ingmar Bergman: Dangerous liaisons) többek közt Liv Ullmann, Bibi Andersson és Lena Olin vall fergeteges szerelméről, amely a két éve elhunyt svéd rendezőóriáshoz fűzte.

Az I. B. Taurusnál megjelent kötet szerzője Geoffrey Macnab, a The Guardian filmkritikusa. A 60 évet felölelő életrajz Ingmar Bergman bonyolult szerelmi viszonyait összegzi, magyarázatként pedig a rendező örök ingadozásaira pedig klasszikus pszichológiai indokot hozza fel: Ingmar és anyja különös kapcsolatát – kivonatol a The Independent.

Katinka Farago, Bergman egykori asszisztense és producere mesél a rendezőről: „Havonta egyszer a postára kellett mennem pénzt küldeni a feleségeinek. Sok pénz volt az abban az időben.” A Női álmok 1955-ös forgatásán „nem volt túl kellemes vele dolgozni […] szörnyen rossz híre volt, kiabált, üvöltözött, nagyon ideges volt. Nem volt túl boldog akkoriban”.

A norvég színésznő Liv Ulmannak szebb emlékei vannak a Persona forgatásáról: „Életemben először találkoztam egy olyan rendezővel, aki engedett kifejeznem olyan érzéseket és gondolatokat, amelyeket senki más nem fedezett fel bennem.”

A zaklatott magánélet bemutatása nem csorbít Bergman alkotói érdemein, inkább a rendezőóriás emberi oldalát mutatja be.Kapcsolódó