Jihlaván is megemlékeznek a Balázs Béla Stúdióról


Az október végén megrendezésre kerülő Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál retrospektív vetítéssorozattal emlékezik meg az idén 50 éves Balázs Béla Stúdióról – tájékoztatott a filmhu.

A fesztivál sajtóközleménye szerint a 2009. október 27-én induló mustra az eddigi legteljesebb, legátfogóbb vetítéssorozat keretében emlékszik meg a világszerte elismert, számos kitűnő rendezőt útjára engedő Balázs Béla Stúdióról. A cseh fesztivál 20 filmet tűzött műsorra, többségüket első ízben láthatja a közönség.

Jihlava jelentőségéhez mérten kezeli a BBS-t, kitér arra, hogy az egész keleti blokkban ez a műhely volt képes arra, hogy a társadalmi állapotokat ironikusan, progresszíven mutassa be – és természetes, hogy a cseh fesztivál rámutat a stúdió cseh újhullámhoz kötődő viszonyára.

Szabó István: Te

A fesztivál leginkább a klasszikus dokumentumfilmes BBS-művekre koncentrál, így pl. a BBS-ből kialakult dokumentarista Budapesti Iskola filmjeire nem. A programban a tervek szerint Sára Sándor, Ragályi Elemér, Tóth János, Gazdag Gyula, Szabó István, Szirtes András, Huszárik Zoltán, Bódy Gábor és mások filmjeit láthatja a közönség, amely alkotások az 1961-től 1984-ig tartó időszakot ívelik át,  vagyis a BBS aranykorát.

Magyarországon decemberben nyílik nagyszabású BBS-kiállítás a Műcsarnokban, míg a stúdióról épp a 40 éves jubileumra jelent meg tanulmánykötet.Kapcsolódó