Izraeli háborús film nyerte az Arany Oroszlánt


A Lebanon című, az 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat.

Samuel Maoz a 66. Velencei Filmfesztiválon

Samuel Maoz szinte az egész filmet egy tank belsejéből forgatta, hogy bemutassa azt a klausztrofóbiát és félelmet, amelyet fiatal besorozott katonaként maga is megtapasztalt a '82-es háború alatt. Az akkor átélt trauma következtében 25 évbe telt, míg képes volt erőt gyűjteni a Lebanonhoz – tájékoztatott az MTI.

Az Ang Lee vezette nemzetközi zsűri döntését a kritikusok is elégedetten fogadhatták, hiszen a nemzetközi mustra 25 versenyfilmje közül a Lebanon volt az egyik favoritjuk. Másik esélyesként az amerikai Todd Solondz Life During Wartime című alkotását emlegették, ami végül a legjobb forgatókönyvnek járó díjat kapta. Shirin Neshat iráni videóművész a legjobb rendező Ezüst Medvéjét vehette át Women Without Men című munkájáért, amely négy nő életét követi nyomon a külföldről támogatott 1953-as iráni puccs után.

Todd Solondz: Life During Wartime

A legjobb színész díját Colin Firth brit színész kapta egy élettársát gyászoló meleg professzor megformálásáért az A Single Man című drámában. A film amerikai rendezője, Tom Ford korábban neves divattervező volt, s ezzel a produkcióval debütált Velencében. A legjobb színésznő egy olasz versenyfilmből került ki: az orosz Kszenyija Rappoport Giuseppe Capotondi La doppia ora című misztikus thrillerében vívta ki a zsűri elismerését.

Fatih Akin német rendező a zsűri különdíját nyerte el Soul Kitchen című vígjátékával, amely egy étteremtulajdonos kaotikus életébe enged bepillantást.

A Jövő Oroszlánját, vagyis a legjobb első filmnek járó díjat a fülöp-szigeteki Pepe Diokno Engkwentro című alkotásának ítélték oda, amely az Orizzonti programban mutatkozott be.Kapcsolódó