Mussolini unokája be akar tiltatni egy román filmet


Alessandra Mussolini olasz politikus jogi lépéseket tett a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Francesca című román dráma olasz forgalmazásának betiltására, a rendező viszont értetlenül áll filmje megbélyegzése előtt, és maga a román kormányfő is protestálni készül az ügyben.

A Francesca egy jobb élet reményében Olaszországba vágyó óvónőről szól, akit apja az ottani románellenes megnyilvánulások miatt le akar beszélni tervéről. Egy jelenetben „kurvának” nevezi Alessandra Mussolinit, s a néhai diktátor unokája ezért bírósághoz fordult a film olaszországi betiltásáért. Flavio Tosi veronai polgármester pedig becsületsértés miatt jelentette fel Bobby Păunescut, mert szerinte a rendező „alpári” módon mutatja be őt a filmben.

Monica Bârlădeanu a Francescában

Az Olaszországban felnőtt Păunescu pénteken elmondta, hogy értetlenül áll a történtek előtt, hiszen azt remélte, hogy filmje éppenséggel segít majd javítani a román–olasz kapcsolatokon, amelyeket az utóbbi időben román bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények tépáztak meg – részletezte az MTI.

A film olasz fogadtatása érzékenyen érintette a cenzúrát elutasító románokat. Emil Boc kormányfő leszögezte, a Francescát úgy kell levetíteni, ahogy elkészült, s bejelentette, hogy jövő heti hivatalos római látogatásán felveti az ügyet kollégája, Silvio Berlusconi előtt.

A Francescát a tervek szerint október végétől forgalmazták volna az olasz mozik.Kapcsolódó