Szemléznek a független filmesek


A Magyar Független Film- és Videószövetség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézettel közös szervezésben október 8. és 11. között Nyíregyháza-Sóstófürdőn rendezi meg soron következő, 56. Országos függetlenfilm-fesztiválját – írja a kultúra.hu.

Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye, amelyen a regionális szemléken díjazott és továbbjuttatott filmek mellett az előzsűri által kiválasztott alkotások kerülnek a versenyprogramba, melyből a fesztivál zsűrije fogja díjazni a legjobbakat.

A fesztivál megnyitóján Tóth Barnabás első nagyjátékfilmjét, a Rózsaszín sajtot tekinthetik meg a látogatók.

Tóth Barnabás: Rózsaszín sajt

A MAFSZ legfontosabb éves rendezvényére 2009-ben is két úton kerülhettek be alkotások. Egyrészt a tavasszal lezajlott regionális szemlékről juthattak tovább a szakértő ítészek által megtekintett és értékelt filmek. Ezenkívül közvetlenül is lehetett nevezni az országos fesztiválra. A MAFSZ műfaji megkötés nélkül várta a nevezéseket. Egy alkotó maximum 3 filmmel nevezhetett, a filmek hossza legfeljebb 90 perc lehetett. A 70 nevezett alkotásból további 19 művet juttatott tovább az előzsűri (Bakács Tibor kritikus, Buzás Mihály rendező, színész; Czabán György független filmes). Így a versenyszekcióban összesen 44 filmet vetítenek.

Mivel az idei felhívásra tucatnyi ismeretterjesztő film érkezett, ezért a versenyprogram mellett hat, az előzsűri által javasolt produkciót is bemutatnak egy tematikus információs blokkban.Kapcsolódó