Osztrák Filmkörkép az Örökmozgóban


Osztrák Filmhetet, pontosabban Götz Spielmann-retrospektívet rendez a fővárosi Örökmozgó október 16. és 21. között, melyhez kapcsolódva a hónap folyamán válogatást mutatnak be korábbi sikeres osztrák filmekből is.

Götz Spielmann néhány korábbi filmje mellett legutóbbi, Oscar-díjra jelölt alkotása, a Revans áll az idei Osztrák Filmhét középpontjában. A film szerelemről, gyilkosságról és szenvedélyről, bűnről és bűnhődésről szól, megcsalt reményekről és új esélyekről – finom eszközökkel mutatja be, hogy az egyszerű kérdésekre nem mindig adhatunk egyszerű válaszokat. A filmhét megnyitóján jelen lesz a rendező is.

Götz Spielmann: Revans

Götz Spielmann a kortárs osztrák film egyik legjelentősebb alakja, forgatókönyvíró és rendező. 1961-ben született Welsben, Bécsben nőtt fel. Már iskolás évei alatt elkezdett forgatókönyveket írni és rövidfilmeket rendezni. Érettségi után néhány hónapot Párizsban töltött. 1980-87 között a Bécsi Filmakadémián tanult forgatókönyvírást és filmrendezést. Első játékfilmje 1990-ben az Erwin és Júlia. 1993-ban A szomszéd című filmjéért a Viennale Bécsi Filmdíját nyerte. Antares című filmje több mint harminc fesztiválon szerepelt. Legújabb alkotását, a Revansot 2009-ben Oscar-díjra jelölték a Legjobb Külföldi Film kategóriában. 2006-ban saját filmvállalatot alapított (Spielmannfilm). 2007-ben Linzben mutatták be Imperium című színdarabját.

Az Örökmozgó részletes programja itt olvasható.Kapcsolódó